KRISTIANSAND: — Vi går glipp av mellom 25 og 35 millioner kroner årlig fordi vi er Norges femte største by, og ikke blant de fire store, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand. - De fire største bykommunene får storbymidler, vi får det ikke, på tross av at vi har de samme utfordringer som de andre storbyene.

Kristiansen minner om at Kristiansand under Bondevik II-regjeringen fikk slike midler, men at Stoltenberg har fjernet disse.

— Jeg håper dette blir tatt tak i etter valget høsten 2013, sier Kristiansen, som synes regjeringens grense på 100.000 innbyggere for å få slike ekstra midler er en kunstig grense.

I mars i år tok Kristiansen til orde for å løse problemet gjennom å tørre å ta en diskusjon om sammenslåing av Kristiansand med enkelte av de omkringliggende kommunene. Et utspill som førte til mye reaksjoner. Det er en diskusjon han ikke ønsker å gå inn i nå.

— Grensen på 100 000 er slik jeg ser deg kunstig, Kristiansand har "bare" 84 000 innbyggere men samme utfordringer som de øvrige i forhold til kriminalitet, sosiologi og økonomiske problemer. Det er argumenter gode nok for at vi bør få storbymidler, sier Kristiansen.

Levekår

Og det er Agder og Kristiansands utfordringer Knutepunkt Sørlandet peker på i sitt brev til Agderbenken også.

— Levekårene på Agder hører til landets dårligste. Agder ligger i toppen med hensyn til uførestatistikk, sosialhjelpsstatistikk og arbeidsledighet for ungdom. I deler av Agder er levekårene dårligere enn i finnmark og Oslo Øst, peker man på i brevet undertegnet av Knutepunkt-leder Arne Thomassen.

Man peker også på at i Storbymeldingen av 2003 defineres Kristiansand som storby. Knutepunktkommunene er en felles bo-, arbeids-, og serviceregion for rundt 130 000 innbyggere.

— De sju kommunene fremstår som en tjenesteregion i forhold til samhandlingsreformen i samarbeid med universitetet og sykehuset, og man jobber også med en felles satsing innen oppvekst, skriver man til kommunalministeren.

Kompensasjon

— I kommuneproposisjonen for 2011 ble storbytillegg innenfor for Bergen, Trondheim og Stavanger i tillegg til hovedstatstillegget for Oslo. Kristiansand kommune har samme storbyutfordringer som de tre øvrige kommunene, men får ikke ekstra midler som kompensasjon for dette. Det medvirker blant annet til å redusere Kristiansands mulighet til å styrke kriminalforebyggende tiltak i storbyregionen i tett samarbeid med nabokommunene.

I brevet til Navarsete kommer det fram at Kristiansand er den storbyen som har flest anmeldte lovbrudd med unntak av Oslo. At Kristiansand ikke regnes som storby får også konsekvenser for ressurssituasjonen for Agder politidistrikt. Derfor ber man også om at politidistriktet sikres øremerkede midler for å sikre samarbeidsmodeller med kommunene med bruk av kjernegrupper og ungdomskontakter.