Tjostolv Moland — kjent under kallenavnet «Mike» - gjemte seg på femte døgnet i den kongolesiske jungelen.

Han var på rømmen fra soldater som jaget ham, etter at Abedi Kasongo var blitt drept. Kasongo var sjåføren til ham og Joshua French.

På den siste dagen før han ble pågrepet, sendte Moland en tekstmelding til sin ugandiske kjæreste. Det forteller kjæresten, Jamilla Kalifala, i et intervju med månedens utgave av GQ.

Dette er hva Moland skrev, ifølge det amerikanske magasinet:

«Jamilla, jeg vil overgi meg til politiet fordi det var en ulykke. Jeg mente det ikke. Om jeg gjemmer meg, vil de finne meg og drepe meg, la meg ta meg selv til politistasjonen.»

Ukjent for Tjostolvs mor

Tjostolv Molands mor, Mathilde Moland, sier til Fædrelandsvennen at sms-en er helt ukjent for henne.

— Dette er helt ukjent for meg, sier Moland.

Hun forteller at sønnen jevnlig har kontakt med sin ugandiske kjæreste, men selv har hun aldri snakket med henne.

— Jeg vet at de snakker sammen ofte, sier Moland.

- Ikke kalkulering

Den prisbelønte forfatteren og journalisten James Bamford står bak artikkelen. Han sier til BT at han ikke tror kjæresten har et motiv for å si noe Moland selv har benektet.

- Jeg ga henne mye tid til å fortelle meg historien hennes, som med alle andre, og så sa hun dette til meg. Jeg tror ikke det var noe kalkulering bak det, bare at hun var ærlig, sier Bamford.

Det var Moland selv som satte GQ i kontakt med Kalifala, en halvt libanesisk, halvt ugandisk kvinne i 20-årene. Hun var med Moland i Kampala, Uganda, der han og French drev et eget sikkerhetsselskap.

Kalifala ble aldri kalt inn som vitne i rettssakene mot de to nordmennene.

Advokat: Aldri hørt om

Advokat Morten Furuholmen har bistått Moland og French siden 2009. Han sier han ikke hadde hørt om en slik tekstmelding før BT tok kontakt.

- Jeg kjenner ikke til at Moland skal ha sendt en slik tekstmelding, og kan derfor ikke kommentere det nærmere. Jeg vil ikke spekulere. Dette må nesten Moland svare på selv, sier han.

Furuholmen har imidlertid møtt journalist James Bamford flere ganger.

—  Jeg har inntrykk av at han er veldig seriøs. Han har også vært i Norge som del av sin research, blant annet for å møte foreldrene og familien til Moland og French, sier Furuholmen.

Han planlegger nå et telefonmøte med sine klienter i løpet av helgen.

Men Moland innrømmet i 2009 - under det som trolig var hallusinasjoner på grunn av sykdom - at han hadde drept sjåføren. Senere trakk han dette tilbake. French har aldri innrømmet noe. Ifølge dem, var det banditter som drepte sjåføren.

- Jeg var sjokkert

Til Bamford forteller Molands kjæreste at hun ble oppringt av en kjenning i Uganda om at «Mike» hadde skutt noen og deretter rømt. Kjenningen hadde hørt det på radio. Det var fem dager etter drapet.

— Telefonen min falt i gulvet. Jeg var sjokkert, sier hun til GQ.

Ifølge henne, ringte Moland henne siden og ba henne om å ringe opp igjen. Da hun fikk ringt, var mobilen hans av. Så kom tekstmeldingen og innrømmelsen fra Moland.

8. september 2009 ble Moland og French før første gang funnet skyldig og dømt til døden for drap, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

Begge anket dommen, men uten nytte. De er dømt til døden i tre rettsinstanser. Den siste dommen er ikke anket videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

Moland og French har siden før jul i fjor sittet i militærfengselet Ndolo i hovedstaden Kinshasa.

— De er nå flyttet inn på enecelle, etter det jeg har fått opplyst. Det er en forbedring, men soningsforholdene er likevel langt fra gode, sier advokaten.