KRISTIANSAND: — Fastetidens 40 dager, søndager kommer utenom, handler om å avstå fra noe og samtidig gjøre gode gjerninger. Munker og nonner klarer det et helt liv, vi bør i alle fall klare det en stund, sier pater i St.Ansgar kirke, Frode Eikenes.

Og en av tingene han mener vi kan avstå fra i fastetiden er Facebook.

— Jeg nevnte Facebook i en preken i forrige uke som et litt humoristisk innslag, men det er ment som et eksempel på tidstyver i hverdagen. Det kunne like gjerne vært musikk, tv eller aviser. Det handler om å dempe støy, uro og travelhet, forklarer Eikenes.

Fastetiden handler for mange om anger, bot og ønsker om å bli et bedre menneske, og ble innledet med askeonsdag i forrige uke. To ganger i løpet av denne kvelden ble St.Ansgar kirke fylt opp av mennesker som ønsket askekors i panna. Til og med ståplassene var oppatt av mennesker som søkte tegn på sin tro og ønsker personlig forbedring i dagene som kommer.

Denne onsdagen spiser ikke katolikkene kjøtt, men ut over det handler ikke katolikkenes fastetid nødvendigvis avhold fra mat.

De 40 dagene handler særlig om bønn og gavmildhet. Faste er først og fremst nådetid og tid for å gi avkall på seg selv, poengterte pater Frode Eikenes i sin preken, og la til:

– Askeonsdag er for troens liv som nyttårsaften for livet generelt: Det er dagen for å begynne på nytt.