OSLO: Leverandører av våpenskap kan vente en boom i omsetningen av våpenskap de neste månedene.

Krever skap Fra 1. juli skjerpes kravene slik at alle våpeneiere i Norge må ha et egnet skap til å oppbevare våpenet i. Tidligere har det bare vært krav om våpenskap fra første våpen for pistol, revolver og halvautomatiske rifler og hagler. Eiere av rifler og hagler, altså de fleste jegere, kunne ha inntil fire geværer uten ha våpenskap.

I forrige uke skrev Fædrelandsvennen at det i hele Agder er det over 30.000 personer som har lov å ha våpen. De eier til sammen 86.489 våpen.

– Noen har vært tidlig ute og kjøpt, men de aller fleste har ennå ikke skaffet seg tilfredsstillende lagring for våpnene de har, sier Petter Stalsberg i firmaet PSSO som konstruerer og importerer våpenskap og andre sikkerhetsskap til Norge.

Nå venter han sterk pågang i ukene som kommer. I Norge har politiet registrert over 1,4 millioner våpen fordelt på nesten en halv million eiere. Ifølge Stalsberg er det bare om lag 120.000 som allerede har godkjent våpenskap.

«Vital del» Skjerpingen i loven krever imidlertid ikke at hele våpenet må låses inn. Det holder med en liten boks som tilfredsstiller kravene til nødvendig innbruddssikkerhet og låsbarhet og som har plass til det som er definert som «vital deler». Dette er deler som våpenet er ubrukelig uten. Typiske deler er sluttstykke, pipeløp eller for revolveren; sylinderen.

– Hensikten med de endrede reglene er å forhindre at uvedkommende får med seg brukbare våpen eller at barn ved uhell finner våpen og forårsaker ulykker, forteller seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet (POD) til NTB.

Han sier også at det hvert år er personer som tar livet av seg ved hjelp av eget våpen. Hvor mange dette dreier seg om årlig har ikke POD oversikt over, men så lenge det forekommer, vil tiltak bli gjort for å unngå det.

– Erfaringer tilsier at personer i krise sjeldnere tar sitt eget liv med skytevåpen dersom det krever at man finner riktig nøkkel og må låse seg inn i et skap først. Det spontane i handlingen uteblir, og personen blir tvunget til å tenke gjennom valget om å begå selvdrap en gang til, sier Talgø.

Skeptiske jegere Leder Torstein Moland i Norges Jeger— og Fiskeforbund er blant dem som vil merke innføringen av de nye bestemmelsene godt. I utgangspunktet var organisasjonen mot de skjerpede kravene. Frykten for at mange med bare ett eller to våpen ville tenke at et slikt skap ble for dyrt, ville skape mange unødvendige lovbrytere.

– Vi mente at bestemmelsene var for strenge og at de rammet mange som ikke så enkelt kunne bolte fast et slikt skap etter forskriften. Tenk for eksempel på en student med ett våpen og som må bolte et våpenskap til betong i en leiet bolig, sier Moland til NTB.

Når forskriften likevel ble vedtatt, har forbundet stilt seg bak bestemmelsen og etablert et samarbeid med Raufoss som leverer små, kompakte våpenskap – nettopp for de vitale delene.

– Brannskap ikke godt nok

I henhold til kravene skal skapet veie minst 300 kilo eller være festet til gulv eller vegg på slik måte at det tilsvarer minst en slik vekt. Videre er kravet at skapet skal være såkalt FG-godkjent og at det dermed skal være merket med en slik godkjenning. Petter Stalsberg forklarer at det i mange hjem står såkalte brannskap, men at slike skap ikke er egnet til å oppbevare våpen i.

– De beskytter bra i tilfelle brann, men for en som vet hva han driver med er det mulig å bryte opp et slikt skap på fem minutter. Et godkjent våpenskap derimot er grundig testet og skal ha en solid lås det ikke er enkelt å bryte opp, sier han.