FLEKKEFJORD: — Jeg trodde ikke de snakket sant, sier Snorre Log Skage.

Den 16-årige kulturskoleeleven fra Flekkefjord ble vekket midt på natten av en telefon fra kamerater. Beskjeden var at Trellebakken brant. Han trodde først det gjaldt det gamle skolebygget på høyden i sentrum. Men da han kom frem, så han det isteden var kulturskolebygget som stod i lys lue.

— Jeg var her ved tre-tiden. Det var et inferno, sier Log Skage.

I timene brannen raste, ble ti hus i nabolaget evakuert, og det var en stund frykt for at flammene skulle spre seg til den øvrige trehusbebyggelsen. Det forhindret de nærmere 30 brannfolkene. Men kulturskolen lot seg ikke redde.

— Alt er jo vekk: kostymer og noter, pianoer, gitarer og anlegg, beskriver Snorres søster, musikkelev Thale Log Skage (14).

- Kanskje påsatt

Sammen med broren og Helene Aagenes (13) ser hun ut over branntomta. Ungdommene synes det virker mer enn sannsynlig at brannen er påsatt. Brannvesenet har antatt at ildstilløpet var i et falleferdig skur tett opp til en søppelcontainer, plassert mellom kulturskolebygget og et annet hus.

— Vi er liksom vant til at slikt skjer her, sier teater- og musikkelev Aagenes kort.

For de tre kulturskoleelevene husker godt «nyttårsbomben» som smadret samtlige vinduer på den ene siden av kulturskolebygget for to og et halvt år siden – og synes det er påfallende at en brann skal bryte ut omtrent samme sted.

- Unikt bygg

Rektor Marion Baum i Flekkefjord kulturskole kommer gående opp til elevene. Hun har tidligere på dagen deltatt på et krisemøte der fremtidens lokaler for skole var tema.

— For meg var dette et arbeidssted, men også et veldig kreativt, unikt sted å være. Brannen har rammet alt, utenom linja for visuell kunst, som hadde flyttet til et nabobygg. Dette skjedde mens vi holdt på å gjøre skolen klar for de 270 elevene som skal begynne til høsten. Å finne noe til dem blir ikke enkelt, forteller Baum.

Da hun tidligere på dagen var inne i lokalene før politiet stengte dem av, vasset hun i ankeldypt vann fra slukningen. Hun har små forhåpninger for det bygget huser av instrumenter og det kostbare utstyret til linjen for musikkteknologi.

Hvorvidt brannen er påsatt vil ikke rektoren spekulere i:

— Men huset i midten, med alt søppelet, kan ha vært fristende å sette i brann for noen, legger Baum til.

Verken brannvesenet eller politiførstebetjent Siv Tveit i Flekkefjord vet foreløpig hvordan Trellebakken-brannen oppstod. De tekniske undersøkelsene starter neste uke.