KRISTIANSAND: I tillegg til bot risikerer man dessuten å miste retten til å bære våpenet framtida. Det ulovlige våpenet blir også inndratt.

Fædrelandsvennen skriver i dag at mer enn 30.000 personer på Agder eier til sammen 86.489 våpen. Det vil si at hver niende sørlending har våpen, noe som er over landsgjennomsnittet.

Politiinspektør ved Agder politidistrikt, Magnus Andreassen, mener de bruker en 30 prosent stilling bare på å holde orden på våpen som blir igjen etter dødsbo.— Slike våpen kan lett komme på avveie og våpen på avveie er noe av det verste vi vet. Vi vet også at våpen på vidvanke er blitt brukt til kriminelle handlinger, sier Andreassen.

Det er også bakgrunnen for at politiet jevnlig har våpenamnesti. Men du risikerer neppe noen straff hvis du kommer med et våpen utenom amnestiperioden og legger alle kort på bordet.

— Kommer det noen med dårlig samvittighet og skal levere inn et våpen de har hatt, så oppretter vi ikke noen straffesak. Selv om vilkårene egentlig er oppfylt, sier Andreassen.

Han mener at våpen etter dødsbo er et av de største problemene politiet har i arbeidet med å holde orden på våpen.

— Vi har et hull i loven her. Vi skulle gjerne hatt mer kontroll med arveoppgjør for å få tak i våpen uten lisens, mener Andreassen.

Debatt: Hva synes du om våpenlovgivningen?