KRISTIANSAND: De ansatte ble informert på allmøte klokken 12. Nyhetsredaktør Morten Rød er konstituert som sjefredaktør. Tor Mjaaland går inn som nyhetsredaktør.

Her er pressemeldingen fra Media Norge:

Hans-Christian Vadseth har meddelt styret i Fædrelandsvennen at han ønsker å fratre som sjefredaktør i mediehuset i Kristiansand. Vadseth slutter på dagen, og uten å ha en ny jobb å gå til.

— I løpet av mine to og et halvt år i Fædrelandsvennen har jeg opplevd en ukultur, spesielt blant journalistenes tillitsvalgte, som en sjefredaktør ikke er i posisjon til å kunne endre. Den ukulturen handler delvis om hvor man velger å ha det faglige fokuset. Delvis handler den om et personfokus, langt inn i det private, noe som normalt ligger langt utenfor fagforeningers agenda. Dette kunne jeg valgt å orke, men jeg vil ikke, sier Vadseth.

- Kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen

Redaksjonsklubben i Fædrelandsvennen hadde i ettermiddag møte. I etterkant av møtet kom klubbstyret med følgende uttalelse:

"Redaksjonsklubben tar til etterretning at Hans Christian Vadseth trekker seg som sjefredaktør i mediehuset Fædrelandsvennen.

Vi registrerer hans anklage mot den interne kulturen i redaksjonen, men kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen.

Redaksjonsklubben ser frem til å arbeide sammen med konstituert sjefredaktør Morten Rød, og vi er innstilt på å gjøre alt vi kan for å gjøre mediehusets produkter enda bedre." , skriver redaksjonsklubben i en uttalelse.

Overrasket

Leder for Fædrelandsvennen Grafiske Klubb, Morten Lia, er overrasket over at Vadseth trakk seg fra jobben.

— Videre så er jeg overrasket over hans ordvalg. Det er ikke uvanlig med konflikter mellom klubb og ledelse. Jeg har visst at det har vært uenigheter mellom ledelsen og redaksjonsklubben, men at de skulle være så alvorlige at han til slutt valgte å trekke seg var jeg ikke klar over.

Han sier at man tar Vadseth sin begrunnelse til etterretning.

— Men vi vil nå fokusere på produktet og det å lage en best mulig avis i tiden fremover, sier Lia.

- Kunnskapsrik og moderne

Fædrelandsvennens styreleder, konsernsjef Didrik Munch i Media Norge, beklager at Vadseth har besluttet å si opp sin stilling. Munch karakteriserer Vadseth som en kunnskapsrik og moderne medieleder.

– Hans-Christian Vadseth har akkurat sluttført arbeidet med en vellykket omlegging av Fædrelandsvennen. Han har store kunnskaper om medier, også de digitale, og er en medieleder vi gjerne skulle hatt med oss videre. Når han nå har besluttet å fratre vil vi ønske ham lykke til videre, sier Munch.

Fædrelandsvennens nyhetsredaktør Morten Rød konstitueres i stillingen som mediehusets sjefredaktør. – Styret starter umiddelbart arbeidet med å finne en ny, permanent sjefredaktør til Fædrelandsvennen, opplyser styreleder Didrik Munch.

- Leit

Konstituert sjefredaktør, Morten Rød, sier at han kan forstå at Vadseth nå trekker seg og at han respekterer det valget som han har tatt.

— Samtidig synes jeg at det er leit for oss som organisasjon at vi mister Vadseth som er en av de dyktigste avismakerne i landet, sier Rød.

Rød ønsker ikke å kommentere hva han tenker om redaksjonsklubben sin opptreden.

— Mitt fokus nå er å sørge for at redaksjonen fortsetter å jobbe som før. Vi har en reorganisert avis som vi må ta vare på og ett nettsted som skal leve. Vi må stå samlet om dette, og så kommer vi til å ha alle de ordinære kanalene til klubben åpne fremover. Vi må rett og slett se fremover.

Delte meninger blant leserne

Blant fvn.no-leserne som har valgt å ytre seg i debatten om Vadseths avgang, er meningene delte.

— Det er endog litt merkelig at redaksjonsklubbens tillitsvalgte har hengt seg opp i det faktum at Vadseth har bygget hus og hytte. Det er jo relativt normalt, så man må undres for grunnlaget for at det har blitt et tema, skriver debattant Casper666. Debattant gondolfin svarer og mener at Vadseth ble "utpekt" som redaktør av miljøer som mente at tidligere redaktør Finn Holmer-Hoven var for venstreradikal.

Flere av debattantene mener at Vadseths avgang ikke skader avisen, mens andre mener at det er trist at private forhold fører til at sjefredaktøren velger å forlate sin stilling.

Les alle meningene i debatten og del gjerne dine meninger.