Det er ett år til valget, og Høyre er landets største parti på meningsmålingene. Partiet har en snittoppslutning på alle septembermålinger på 33,4 prosent, noe som vil gi 58 mandater på Stortinget, ifølge nettstedet pollofpolls.no. En rekke av disse blir utjevningsmandater. Dermed tilspisser kampen om andreplassen på Høyres liste i Aust-Agder og tredjeplassen i Vest-Agder seg. Disse plassene kan nemlig gi fast plass på Stortinget.

I Aust utelukker ikke leder i Arendal Høyre, Roar Gundersen, at man kan gå for to menn på topp og Arne Thomassen på andreplass. Stortingsrepresentant Svein Harberg fra Grimstad blir nok ikke utfordret på topplassen.

— Personlig ser jeg det som uaktuelt vanskelig å vrake Harberg, han har gjort en kjempejobb, sier Gundersen.

Roser Thomassen

Gundersen og Arendal Høyre har så langt ikke diskutert hvilke løsninger de ønsker, og om de som det største lokallaget i Aust vil kreve andreplassen. I dag er det Irene Henriksen Aune fra Arendal som innehar den plassen, hun ønsker ikke gjenvalg. Mange peker på at hvis det blir en kvinne som nummer to, ligger Maiken Messel, sentral i Arendal Høyre, an til å få den plassen.

— Vi i Arendal har flere dyktige kandidater, Maiken Messel er en av dem, sier Gundersen.

— Kan det være aktuelt med to menn på topp?

— Personlig har jeg ikke noe imot det, sier Gundersen som understreker at dette ikke er diskutert.

— Kan Arne Thomassen på tross av hans rolle i fylkessammenslåingssaken og nå i forbindelse med ønsket om å bytte fylke, være en kandidat som er spiselig for Arendal Høyre?

— Arne Thomassen gjør en kjempejobb, og vi i Aust-Agder Høyre har bestemt oss for at saken om fylkesoverføring, fylkessammenslåing er en egen prosess, og at den ikke skal påvirke våre andre prosesser, sier Gundersen.

Arne Thomassen ønsker ikke selv å bekrefte om han ønsker seg en eventuell andreplass og svarer korrekt at han vil vente på en eventuell henvendelse fra nominasjonskomiteen. Men Arne Thomassen er klar på at andreplassen kan bety fast plass på tinget.

Satser på to

— Vi tenker at det er mulig å få inn nummer to på utjevning, Arbeiderpartiet fikk det i valget i 2005. Mye skal riktignok klaffe, men vi må jobbe for å få inn to, sier Thomassen.

Også i Vest-Agder er det enkelte som ser at Høyre kan få inn tre personer. Alt tyder på at Ingunn Foss fra Lyngdal topper Høyre-listen, med Norunn Tveiten Benestad som nummer to. Kampen vil stå om tredjeplassen, som også kan bety fast stortingsplass. To som er nevnt er Flekkefjord-ordfører Jan Sigbjørnsen og Hægebostad-ordfører Ånen Werdal.

Fram til onsdag denne uka hadde Høyre utjevningsmandatet både i Aust og Vest på pollofpolls.no, men etter Norstats måling for NRK torsdag, der KrF og Sp igjen kommer over sperregrensen på gjennomsnittet for septembermålingene, er det KrF som ligger an til å få disse utjevningsmandatene.

Agder-benken 2013

Stortingsvalget 2013 finner sted 9. september. Ett år før valget kan en stipulert Agder-benk se ut som følger:

Vest-Agder: Kari Henriksen (Ap), Ingunn Foss (H), Norunn Tveiten Benestad (H), Åse Michaelsen (Frp) Dagrun Eriksen (KrF) og Hans Fredrik Grøvan (KrF). En av KrF-erne inne på utjevning.

Aust-Agder: Freddy de Ruiter (Ap), Svein Harberg (H), Ingebjørg Godskesen (Frp) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på utjevningsmandat.