KRISTIANSAND: — De aktuelle kortene og linsene er ennå ikke brukt til noe ulovlig. Derfor er det kun lav verdi eller forfalskning vi kan gå videre på juridisk så vidt jeg vet, opplyser tolloverinspektør Per Otto Smithsen til fvn.no.Fædrelandsvennen skriver i dag om et beslag fra Tollvesenet på 40 kortstokker som er spesialdesignet for å jukse. Kortene er merket med ”usynlig” blekk på baksiden som blir synlig med et par spesiallagde linser.

Falske pokerkort beslaglagt i Kristiansand

Rettigheter

Både tollvesenet og politiet mistenker at kortene var ment brukt på det illegale spillmarkedet, men siden det ikke nødvendigvis er ulovlig å innføre importerte kort, heller ikke av denne typen, er det juridiske i saken vanskelig. Men tollvesenet har en plan for å få tatt mannen som bestilte kortene og linsene.

— Generelt er det sånn at vi ser på to ting med varer som kommer fra utlandet, sier Smithsen.

Det første de gjør dersom de tror at varene er kopier av andre produkter, er å underrette de som har rettighetene på originalen, og forhører seg om varen er uekte eller ikke.

— Dersom de er uekte er det en sak mellom rettighetshaver og mottaker. Da er det opp til rettighetshaver å enten ta saken til retten eller så kan det bli løst ved at mottaker skriver under en destruksjonserklæring. Tollvesenet tilbakeholder varen inntil saken er avklart, forklarer tolloverinspektøren.

Vet lite om de illegale spillemiljøet

Verdi

En destruksjonserklæring betyr at varen ødelegges og aldri kommer på markedet. Når det gjelder kortstokkene som ble beslaglagt har tollvesenet allerede tatt kontakt med kortprodusenten som har tilhørighet i Europa, for å undersøke om dette er en forfalskning laget i Kina.

— Dersom de mener at kortene er kopier av deres produkter, kan de opprette en sak mot ham som har innført kortstokkene, sier Smithsen.

Det andre punktet som Tollvesenet jobber ut fra, er verdien på varen. De ser på hva varene blir fortollet for kontra den reelle verdien.

— Når det gjelder dette tilfellet vet vi at verdien er høyere enn hva som er opplyst, sier han.

I slike tilfeller må kunden fortolle etter en høyere verdi, eller så kan tollvesenet velge å anmelde vedkommende til politiet.

Dyre linser

Når det gjelder verdien på forsendelsen, har Fædrelandsvennen, ved hjelp av en pakkepris på siden hvor kortene selges, regnet verdien til å være rundt 300.000 kroner. Dette er en altfor høy pris, ifølge Smithsen.

— Det er linsene som er dyre, og her var det ikke snakk om så mange linser, forklarer han.

Dermed blir det ikke så dyrt. En kortstokk av typen det er snakk om koster rundt 500 kroner.

— Totalt tenker jeg at vi snakker om en sum på rundt 40.000 kroner, sier tolloverinspektøren.

Får trolig ikke kort tilbake

Mannen som har mistet jukse-utstyret sitt har enda ikke blitt kontaktet. Men tollvesenet vet hvem vedkommende er, og har kjennskap til ham fra før av.

— Vi vil ta kontakt med ham i løpet av nærmeste fremtid, sier Smithsen.

- Tror du det er sannsynlig at han vil få kortstokkene og linsene tilbake?

— Det kommer jo litt an på hva han sier eller gjør, men sannsynligheten for at han ikke gjør det er stor, forteller han.