Problemet med brunskogsnegler, eller iberiasnegler som folk flest kjenner dem som, har økt hvert år siden arten første gang dukket opp i Norge i 1988, melder Aftenposten.no.

Etter en lang og kald vinter er det lett å tro at snøen tok knekken på det som finnes av brunsnegler der ute, men sneglene er flinke til å gjemme seg på lune og varme steder.

Unngå frodig hage

Professor Arild Andersen ved Bioforsk og Universitetet for miljø— og biovitenskap, kan fortelle at brunskogsneglene er i aktivitet igjen etter en varm og tidlig vår.

— Sneglene overlever lett en vanlig norsk vinter, og den optimale trivselstemperaturen for dem ligger på rundt 15 grader. Sneglene er først og fremst aktive om natten, og trives godt der det er mørkt og fuktig, sier han.

Andersen råder hageeiere som har problemer med mye snegler til å se på hagen sin med nye øyne. Han mener at mye er gjort ved å tenke over hva som gjør at sneglene trives så godt akkurat hos dem.

— Snegler er blant annet glad i å gjemme seg under treverk, fordi det hjelper dem å holde på fuktighet. Ugress og en frodig hage er også et yndet sted for sneglene, og et godt råd er å holde vegetasjon kortklipt slik at luft og sol slipper til. Klipp helst vekk de nederste greinene på hekker og busker, så bakken under dem lettere tørker opp, sier han.

Andersen mener at mye er gjort ved å unngå å anlegge en hage som sneglene trives i.

Start kampen nå

Vanligvis spiser sneglene planter, hageavfall og åtsler, men om vinteren er de i en dvalelignende tilstand og spiser ingenting. Sneglene tærer på det de har lagret i løpet av høsten og omdanner kroppen til å takle vinteren. Først når varmegradene kryper oppover starter aktiviteten.

Tommy Tønsberg, redaktør for Norsk hagetiden og Hageselskapet, kan fortelle at sneglene allerede er observert i mange hager landet rundt.

— Sneglene er fremdeles et stort problem, og de dukker stadig opp i nye områder. Jeg vil oppfordre alle hageeiere til å begynne å ta opp kampen mot sneglene nå, sier han.

Normalt lever sneglene i ett år. Siden eggene klekkes utpå høsten er sneglene ofte små når de begynner å krype frem fra gjemmestedene sine om våren.

Samle og drepe er mest effektivt

Tønsberg forteller at mange først legger merke til sneglene på sommeren når de har vokst seg store.

— Det mest effektive er rett og slett å samle inn alle snegler man ser og ta livet av dem, enten ved å knuse eller klippe dem i stykker, sier han.

Tønsberg forteller at det også finnes preparater som kan benyttes til samme formål hos hagesentrene. Det gamle trikset som går ut på å lure sneglene opp i beholdere med øl kan også benyttes, men det er ifølge Tønsberg usikkert om det er selve ølet eller det faktum at sneglene drukner som gjør dette effektivt.