KRISTIANSAND: – Vi har ikke opplevd maken fra noen andre samarbeidspartnere. Hvorfor skal man akseptere en økning i prisen på over 60 prosent? Ingen andre leverandører ville fått lov til å gjøre noe slikt, sier festivalleder Jon Gløersen til Fædrelandsvennen.

Festivalleder Jon Gløersen. Foto: KNUT BRY

– Aksepterer ikke

Festivallederen mener politiet ga løfte om et langt lavere pengekrav for politivakthold under fjorårets festival. Ifølge Gløersen ble festivalen forespeilet en faktura på 50.000 kroner. Disse pengene ble trukket på forhånd, men på høsten dumpen det nok en regning ned i posten pålydende kroner 31.200,-.Gløersen har sendt to skarpe brev til politiet hvor han skriver at festivalen ikke akseptere kravet som er kommet opp i over 81.000 kroner.

– I lys av vår kommunikasjon og gjennomføringen av arrangementet finner vi ikke å akseptere kravet om at ytterligere kr 31.200,— skal betales dere, skriver Gløersen.

I sitt svar peker politistasjonssjef Odd Holum på at tjenestemennene jobber på fritiden, noe som utløser overtid og særkompensasjon. Holum understreker også at politifolkenes lønnstrinn varierer og at timesatsen ble økt i fjor.

– Rammene fra oss gis i god tid, og vi stiller oss derfor uforstående til at personalvalg skulle medføre en kostnadsøkning på denne størrelsen – en sprekk på 62,5 % i forhold til opprinnelig pris, skriver Gløersen i brevet.

– Varslet økning

Politistasjonssjef Odd Holum sier til Fædrelandsvennen at han i et forberedelsesmøte varslet festivalen om at det ville komme et ekstrakrav på høsten.

– Det er ikke mulig for oss å si hva den totale politibemanningen vil koste før etter festivalen. Tilleggene reguleres av arbeidstidsbestemmelsene, og summen vil være avhengig av hvem som er på vakt. Dette opplyste jeg muntlig i møte før festivalen. Men det blir selvsagt ord mot ord, sier Holum.

– Jeg har ingen erindring om at dette ble sagt. Det jeg husker var at politiet berømmet festivalen for at vi har gjort den «mer ordentlig».

Gløersen forteller at festivalen kuttet den inntektsbringende alkoholservering på Torvet under hovedarrangementet for å gjøre festivalen mer familievennlig.

– Da synes jeg det er merkelig at kravet er langt høyere enn året da vi hadde alkoholservering og politiet måtte ha ekstra bemanning for å sikre et godt nok vakthold, sier Gløersen.

Mindre bråk

Politistasjonssjefen bekrefter at festivalens alkoholkutt reduserte bråket på festivalen. Han sier også at politibemanningen ble noe redusert, men at økte satser og endrede arbeidstidsbestemmelser likevel har økt pengekravet.

– Uansett er det politiet som til slutt bestemmer hvor stor vaktstyrke det skal være. Det handler om sikkerhet for egne tjenestefolk, sier Holum.

I et svarbrev til festivalen understreker politistasjonssjefen at ny arrangementssøknad til politiet ikke blir behandlet hvis pengene ikke betales.

– Blir pengene betalt, Gløersen?

– Jeg kan ikke svare på det her og nå, men jeg går ut ifra at vi kommer til enighet. Det er lenge igjen til sommeren, sier festivallederen til Fædrelandsvennen.