AGDER: Røykvarslerens dag burde være en god anledning til å sjekke den lille hvite i taket — både batteri, og om den fungerer. For mange varslere er i realiteten ubrukelige:

— På landsbasis er det rundt en halv million mennesker uten røykvarsler som fungerer. I tillegg viser beregninger fra Gjensidige at det kan være inntil 33.000 røykvarslere i Vest-Agder som er modne for utskifting, formidler kunderådgiver Linn Furnes i Gjensidige i en pressemelding.

At røykvarslerens dag faller på 1. desember er ikke tilfeldig: jula er høytid for boligbranner. Furnes i Gjensidige påpeker at det er viktig at røykvarsleren henger riktig. Den bør plasseres midt i taket, og minimum 40 centimeter fra nærmeste vegg - ikke "gjemmes bort".

Ikke nok med én

Seriekoblede røykvarslere er det ideelle, mener Torbjørn Høiland i Brannvesenet Sør. Foto: Jarle Martinsen/Arkiv

I Brannvesenet Sør har seksjonsleder for forebyggende arbeid, Torbjørn Høyland, en klar anbefaling.— Kjøp røykvarsler med seriekobling.

Han forklarer:

— Poenget med en varsler er at du hører det når alarmen går. Mange har bare én. I en hybel er det greit, men ikke i en enebolig. Da kan det være full brann nede i stua, før røyken slår ut på varsleren oppe på soverommet.

Har du derimot flere varslere med seriekobling, løses alle ut:

— Selv har jeg røykvarslere i alle soverom, stue og gang. Piper det i ett rom, piper det over hele huset. Røykvarslerne er noe av det viktigste vi har i en bolig, sier Høyland.

For mange slurver med å bytte batteri, mener han. I tillegg er det nok mange egder som har beholdt varsleren som kom med huset.

— Og om det huset er fra 1980-tallet, er det nok på tide å bytte røykvarsler, sier Høyland.

Sjekker varslere fra dør til dør

Røykvarslerdagen er som kjent i dag. Om en uke kommer fortsettellsen. Høiland og kolleger over hele Agder setter i gang med boligkontroller mellom 6. og 8. desember.

— Ja, vi skal kjøre rundt til folk og sjekke om røykvarslerne fungerer, om det er rømningsveier, og om slukningsutstyr er på plass, sier han.

Besøkene er ledd i den nasjonale "Aksjon boligbrann". 40.000 husstander vil få brannvesenrt på døra.

— Det er ikke slik at vi straffer folk når vi finner feil. Men finner vi grove mangler, så påpeker vi dét, forklarer Høyland.

Besøker asylsøkere

I år har Brannvesesnet Sør for øvrig valgt seg de desentraliserte asylmottakene som førsteprioritet for besøkene. Dette fordi mange av de nyankomne asylsøkerne, har en annen forståelse av brannsikkerhet og fyringsmønster enn dem som har bodd lenge i landet, forklarer Høyland.