KRISTIANSAND: – Dersom ungdommer har et ærend på kjøpesenteret, så er det helt uproblematisk. Problemet oppstår når ungdommene henger der uten mål og mening og det blir fritidsaktiviteten deres. Da er sannsynligheten stor for å stifte bekjentskap med ungdom som bare vil drive ugagn, sier Hans Martin Skovly, leder for forebyggende enhet ved Kristiansand politistasjon.

I midten av januar i år ble en 15-åring knivstukket inne på Sandens kjøpesenter i Kvadraturen. Om lag 10 ungdommer skal ha vært samlet da gutten ble stukket med kniv. Ifølge vitner dreide det seg om et gjengoppgjør.

Skovly bekrefter at politiet har hatt søkelys på den kriminelle virksomheten som skjer i og rundt kjøpesenteret. Også andre steder i Kvadraturen følges nøye.

BARNEVERNSGUTTA

– I fjor vår og sommer var det flere tilfeller hvor de såkalte barnevernsgutta stjal fra kassaapparater og stjal ansattes eiendeler bak disken. De gikk gjerne to og to sammen og avledet betjeningen. Ble de oppdaget, så oppsto det en skremmende og truende situasjon for de ansatte.

I tillegg til voldsepisoder og knivtrusler har det vært mye nasking og tilfeller med rusmisbruk.

– Det samme problemet har vi sett på kjøpesenteret Slottet øverst i Markens. Der har ungdommer brukt trappeoppgangen og garasjeanlegget til eksempelvis å røyke hasj, sier Skovly.

Politiet sier de har et godt samarbeid med kjøpesenteret for å forebygge og hindre at senteret blir et sted hvor ungdommer henger uten formål. Kjøpesenterets overvåkningsanlegg brukes aktivt til å avdekke kriminalitet.

– Senteret er flinke til å registrere uønskede hendelser og varsler politiet om ulovligheter. Men i den kalde årstiden blir gjerne kjøpesenteret en storstue for ungdom som bare er på jakt etter å gjøre ugagn, sier Skovly.

LITE VOKSENKONTROLL

Forebyggende enhet holder foredrag på skoler og har samtaler med foreldre. Skovly sier foresatte oppfordres til å aktiviseres barna i bydelene i stedet for å la dem henge i Kvadraturen.

– Vi forteller foreldrene at mesteparten av kriminaliteten blant ungdom skjer i Kvadraturen fordi det er liten voksenkontroll på ettermiddag— og kveldstid, og at tenåringene derfor bør heller finne på aktiviteter i nærområdet.

Senterleder Svein Olav Birkeland bekrefter at Sandens har vært plaget av tagging, tyveri, hærverk og vold.

– Vi er et senter midt i byen, noe kundegruppa gjenspeiler. Mange kunder er unge mennesker og de er også vår målgruppe. Men med mange mennesker følger det også en del uønsket aktivitet. Senteret har kontinuerlig fokus på å forebygge slik at kriminalitet ikke blir et problem, sier Sandens senterleder Svein Olav Birkeland.

DIALOG

Birkeland sier imidlertid at senteret har opplevd en nedadgående trend i antall uønskede hendelser.

– Det er godt og varmt her inne, så det er naturlig at en del henger her. Men vi prøver å ha en dialog med ungdommene, dele dem opp i mindre grupper og oppfordre dem til å drive sunne aktiviteter andre steder, sier Birkeland.