LINDESNES: — Nå som vi hadde fått et pusterom med et år der bygdas skole ikke er foreslått nedlagt, så kommer dette. Nei, dette var triste saker, synes styrer Jorunn Eielsen Braadland og fagleder Elisabeth Hestås ved Vigmostad barnehage.

Her er det 20 barn. I tillegg er Båly barnehage i Spangereid nå foreslått solgt med sine 33 barn.

Det var under formannskapsmøtet torsdag at Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet kom med forslaget som siden skal avgjøres i kommunestyret. Her har partiene flertall.

— Vi driver fortsatt og regner på hvor lønnsomt dette blir, og vil legge det fram for kommunestyret i budsjettmøtet 13. desember, sier ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H).

Krevende situasjon

Hun fastslår at den økonomiske situasjonen i kommunen er svært krevende. Hun mener det er alt for enkelt å bare si at kommunen skal fortsette med eiendomsskatt også etter 2013. — Vi kunne dessuten lett bare ha kuttet i stillinger, men vi ønsker å være kreative som vi mener å privatisere barnehagene er, sier Kristoffersen.

I Vigmostad synes man derimot ikke forslaget er videre imponerende.

— I dag er barnehagen og skolen i bygda nært knyttet sammen til et oppvekstsenter. Helt siden 1997 har det vært et svært tett samarbeid til beste for alle, sier Braadland som i tillegg til å være barnehagestyrer også er rektor på skolen.

Hun frykter at private aktører kanskje vil ut av dagens lokaler og/eller ikke vil samarbeide like godt med skolen som i dag.

- Ikke troverdige

Den samme frykten har leder av samarbeidsutvalget i barnehagen, Maria Hennestad Døble.

— I kommunal regi samarbeider skolen og barnehagen om en rekke ulike prosjekter, noe private ikke trenger å forholde seg til, sier hun.

Hun mener politikerne ikke er troverdige når de kommer med et slikt forslag uten at det er skikkelig utredet.

I Båly barnehage sier styrer Bente Eliassen det samme.

— Jeg er veldig skeptisk til jeg i det minste får sett tall og hva dette betyr, sier hun.

Må utredes

Men det lover altså ordføreren skal komme.

— I rene verdier er det jo lett å fastsette hva bygninger og innhold ellers koster. Deretter må det utredes hva verdien på en slik drift er som sådan, sier hun.

Kristoffersen forsikrer at kommunen vil stille strenge krav til hvordan en slik drift skal være til det beste for barn og foreldre.

— Jeg vet om flere private som kan tenke seg å overta, sier Kristoffersen.

- Dårligere barnehager

Også i Oslo vurderer byrådet å selge flere kommunale barnehager. Til Aftenposten sier barnehageforsker Clas Jostein Claussen ved Høgskolen i Oslo og Akershus at dette er en snedig måte å foreta nedskjæringer på.

— Man sier at man vil selge de som driver dårlig og beholde de kostnadseffektive. Hvis de private skal drive kostnadseffektivt, må de skjære ned på bemanningen. 80 prosent av driftskostnadene går til bemanning, sier han.

Han påpeker at det handler om å tjene penger. For å tjene penger må de som kjøper barnehagene, øke driftseffektiviteten kraftig.

— Det gjør de ved å kutte personalkostnadene. De fleste fagfolk mener at det er en sammenheng med kvaliteten og antall medarbeidere, sier Claussen.