LYNGDAL: I går slo aktivistene bokstavelig talt ring om Å ungdomsskole. Med 400 aksjonister på plass, var det smal sak å rekke hånd i hånd-rundt bygningene.

— Det skal bygges 70 boliger på Rom, 100 nye leiligheter, et kjøpesenter, så hvorfor skal det ikke være skole her, sa Øystein Hagen, en av aksjonistene, til Farsunds Avis.

Andre trakk frem det tette elevmiljøet på en liten ungdomsskole som Å, og mente det var verdt å kjempe for.

Lyngdal kommune har i dag to ungdomsskoler. Der den ene - Berge - står i dag, bygges det en ny ungdomsskole. Den andre, Å, trenger sårt en renovering.

Splittet

Skolespørsmålet har ført til at lokalpolitikerne er splittet: Den ene fraksjonen (H, SV og Frp) ønsker å bruke anledningen til å slå sammen skolene, den andre (Ap, V, KrF og Sp) vil bygge ny Berge ungdomsskole og samtidig pusse opp Å.

Ordfører Ingunn Foss (H) fikk tirsdag kritikk for ikke å være til stede da foreldre, lærere og barn slo ring om Å ungdomsskole. Mange hadde ønsket å stille henne spørsmål, sa en talsmann for aksjonistene til Farsunds Avis.

For sammenslåing

— Jeg kunne godt møtt opp, men dét måtte være for å slå ring om elevene - ikke skolen i seg selv. Høyre og jeg mener det beste er å samle alle elevene på ett sted, sier Foss til fvn.no.

Hun påpeker at kommunens to ungdomsskoler har beskjedne elevtall hver for seg - og at elevtallet på en samlet skole ikke blir mer enn litt over 300 ungdommer.

- Et gode

— Et større fagmiljø er et gode, rent pedagogisk sett, sier ordføreren.

Samtidig spiller økonomien inn: En renovering av Å ungdomsskole vil koste mellom 10 og 15 millioner kroner.

— Og det er jeg spent på hvordan opposisjonen vil finansiere, sier Foss.

Trenger barnehage

Lokalene til Å ungdomsskole er dessuten høyaktuell for den ekstra barnehagen Lyngdal trenger for å få full dekning, fortsetter hun. Om skolebyggene kan omdisponeres, slipper kommunen å låne om lag 40 millioner kroner for å kjøpe tomt til en seksavdelingsbarnehage.

I tillegg kan Å barneskole vegg-i-vegg få bedre undervisningslokaler om ungdomsskolen legges ned, mener høyrepolitikeren.

Skolespørsmålet kommer opp i Lyngdals kommunestyre 19. mai.