KRISTIANSAND: Den tidligere straffedømte mannen fra Lyngdal har i politiavhør erkjent deler av det han er tiltalt for. Samlet sett mener statsadvokat Dennis Danielsen, som har tatt ut tiltalen, at mannens forbrytelser er av en slik karakter at han har tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring når straffesaken kommer til behandling i Kristiansand tingrett 26. april.

En 35 år gammel kvinne er også tiltalt i saken.

34-åringen fra Lyngdal skal ifølge tiltalen ha stjålet en BMW i Mandal natt til 2. oktober. Denne bilen hadde han i «reserve» og ble etter hvert overlatt en 55-åring fra Søgne.

Natten etter skal han ha stjålet en Audi i Grimstad, etter å ha gjort innbrudd i et hus i Batteriveien. Denne bilen kjørte han med til Sørlandsparken, hvor han rundt klokka åtte om morgenen 3. oktober kjørte inn i bygningen hvor Elkjøp holder til. Bilen var ikke kjørbar etterpå.

Mer om gisseldramaet:

Avfyrte skudd mot gisseltakerne

Kvinne truet og ranet på det groveste

Truet og kidnappet

I nærheten var en vekter på jobb og satt i bilen sin. Ifølge tiltalen rettet 34-åringen en startpistol mot vekteren og ropte gjentatte ganger «Har du penger?» eller lignende. Vekteren ga fra seg lommeboka og nøklene. Deretter ble vekteren tvunget inn i passasjersetet ved bruk av pistolen. Tiltalte og vekteren kjørte til en bankfilial på Rona. Der ble vekteren truet til å ta ut 19.700 kroner i kontanter. Deretter gikk ferden videre til Shells bensinautomat i Sørlandsparken. Her ble det fylt bensin på vekterens bil for over 400 kroner.

I nærheten av bensinautomaten ble vekteren og en annen person truet. Ifølge tiltalen skal 34-åringen truet med å skyte begge, og holdt pistolen mot bakhodet til vekteren og fingeren på avtrekkeren. Begge ble mot sin vilje berøvet friheten, som det heter i tiltalen, og kjørt til Statoilstasjonen vest for Lillesand.

Melding om kidnapping

Om morgenen søndag 3. oktober fikk politiet melding om en mulig kidnapping på Kvarstein i Vennesla fra publikum som ante uråd. Derfor ble det satt i gang en større politiaksjon.

I denne bilen satt altså 55-åringen og den 35 år gamle kvinnen fra Fevik. De kjørte til Lillesand, hvor de møtte 34-åringen som med vekterens bil var kommet til Statoilstasjonen.

Her ble bilen og de to passasjerene overlatt til 55-åringen fra Søgne. Han kjørte etter hvert de to gislene mot Birkeland og forlot dem der.

Paret på 34 og 35 kjørte fra Lillesand mot Grimstad. I Holvika tok de seg inn til en tilfeldig kvinne som leide en sokkelleilighet i et bolighus.

Ifølge tiltalen har de to utsatt denne kvinnen for grove krenkelser.

Grov vold

Det heter i tiltalen at de truet henne med startpistol, og avfyrte to skudd. De stakk pistolen inn i munnen hennes og trakk av. Videre skal de to tiltalte ha slått og eller sparket henne gjentatte ganger i hodet og på kroppen. Det fremgår av tiltalen at de skal ha slått henne på knærne med en hammer, rispet henne med kniv på armene og på hendene, spylt henne med vann i dusjen, tvunget hodet hennes ned i toalettskålen og voldtatt kvinnen. Kvinnen ble innlagt på sykehus, hvor hun ble liggende i 12 dager. Ifølge tiltalen var hun kraftig forslått med blåmerker og hevelser, samt mange små sår på flere steder på kroppen. Det ble påvist at kvinnen fikk hjerneblødning som følge av mishandlingen.

Da de til slutt forlot leiligheten ble det stjålet to ringer, et halskjede, to klokker og to mobiltelefoner.

Skutt av politiet

Bevæpnet politiet var i hælene på de to, og da de forlot leiligheten ble politiet oppmerksom på den stjålne bilen. Den ble forfulgt av flere politibiler gjennom Grimstad sentrum. I Vossgata mistet 34-åringen kontrollen kjøretøyet, og havnet inn i en husvegg. Politiet var bare få meter bak. Da 34-åringen forsøkte å stikke av, ble det han skutt i beinet. Kvinnen som var passasjer i bilen klarte å stikke av gårde, men ble pågrepet senere samme dag.

Spesialenheten for politisaker har i ettertid etterforsket politiskuddet, og har ikke hatt noen bemerkninger til politiets opptreden.

Tiltalen omfatter også flere andre straffbare forhold knyttet til tyverier og overtredelser av veitrafikkloven.