KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen kunne i dag fortelle at Agder-politiet har laget en liste over saker som skal henlegges uten etterforskning. Dette er blant annet saker som gjelder mindre alvorlige skadeverk, bruk av falsk legitimasjon på utesteder, mindre alvorlige tyveri— og bedragerisaker og trafikkuhell med "normal materiell" skade.

Les også: Her er lovbruddene som ikke skal etterforskes

Frp-politiker og medlem av Stortingets justiskomité, Åse Michaelsen, mener det nå er på tide å avgjøre hva folk kan vente seg av hjelp fra politiet.

— I dag settes det en ramme som politiet må prioritere ut fra. Nå må vi finne ut hva politiet skal levere og sette rammene etter det. Vi må bestemme når politiet skal kunne være til stede etter en ulykke og det må være større samsvar i responstid i de ulike delene av landet. Tidligere har vi sett at politiet ikke er på ulykkesstedet før etter en time, lenge etter at brannvesen og ambulanse er kommet frem, sier Michaelsen.

Ikke overrasket

Hun er ikke overrasket over at Agder-politiet har laget en prioriteringsliste over saker som skal henlegges.

— Slike lister har vi hørt om før, blant annet i Hordaland for noen år siden. Vi vet jo også at politiet henlegger saker med kjent gjerningsmann, på grunn av mangel på ressurser. Alt er egentlig avklart, men så legger politiet det vekk. I det siste har det nok også kommet en del signaler til politidistriktene om å gjøre en annen prioritering, for å få nok ressurser til arbeidet knyttet til 22. juli, sier Michaelsen.

Da statsbudsjettet ble lagt frem i går ble politi og påtalemyndighet tilgodesett med 696 millioner kroner ekstra kommende år. Store summer ble satt av til terrorbekjempelse. Politiets datasystemer og det digitale nødnettet fikk til sammen om lag 1,6 milliarder kroner neste år. I tillegg kommer 526 millioner kroner til drift av nødnettet.

Kutt i stillinger

Politiet i Agder mente at ekstrabevilgningen fikk null betydning for situasjonen lokalt. Her skal det kuttes 36 stillinger for å nærme seg en balanse i budsjettet.

— Jeg mener Agder absolutt bør ha den bemanningen den har i dag. Vi bør forvente mer penger. Det er klart politiet kan se på andre måter å jobbe på, men bemanningen bør ikke reduseres fra dagens nivå. Folk skal kunne føle seg trygge på gata og hjemme, sier Michaelsen.

Stortingspolitikeren fra Mandal mener det viktigste tiltaket som nå kan gjøres er å skille politiets driftsbudsjett fra investeringsbudsjettet. Slik vil man unngå at investeringer til nødnett, helikopterberedskap, utstyr og IT-satsing går utover den operative polititjenesten.

Vil nedprioritere trafikkkontroller

— Men det aller viktigste er å bestemme hva politidistriktet skal levere, når de skal være til stede og hva vi kan forvente, sier Michaelsen.

— Hvor mener du grensen går for hva vi kan forvente av politiet? Er det noe som kan nedprioriteres?

— Politiets rolle i trafikkbildet. Å stå med laser i en 50-sone er kanskje noe som andre kan gjøre. Fangetransporter er også noe som sluker store ressurser og som Frp mener spesialtrente Securitas-vakter kan gjennomføre, sier Michaelsen.

Har du opplevd manglende hjelp fra politiet i slike saker? Tips oss på telefon 38 11 32 25 eller send en epost til nyheter@fvn.no