Dagen i dag har vært en fantastisk flott dag – det hjelper nok på med 3-0 seier hjemme på Sør-Arena i går. Folk smiler og er glade, hilser fint, har pyntet seg og møter opp for å feire dagen i fellesskap. God stemning – ja det er kjempedeilig å være her!

17. mai er folkets dag— fra de aller minste til de aller eldste. Våren er på sitt fineste her på Sørlandet. Etter en vinter som slår alle rekorder og som har gitt oss mange fine opplevelser i snøen og på isen, er det deilig å kjenne at varmen tar tak og at gresset blir grønt igjen. Kanskje det er skjebnes verk at Norges Nasjonaldag havnet på nettopp denne tiden da naturen fremstår på sitt vakreste.

Selv om solen glimrer med sitt fravær, stråler det av dere Sørlendinger i dag. Det er en sann fryd å skue ut over forsamlingen. Og vi stråler med god grunn. Vi har mye å være takknemlige for – og en historie som gjør nettopp 17. mai til en stor dag for oss alle.

Grunnloven ble vedtatt denne dagen. I 1814 – jobbet frem av nordmenn i union med Danmark og med Henrik Wergeland i spissen. Siden har vår uavhengighet vært truet noen ganger. Ikke minst av tyskerne under krigen. De kontret oss i senk og overtok makten i landet vårt.

Men vi stod opp og kjempet for vår selvstendighet, for vårt fedrelands og for hverandre. Mange av oss har de siste årene sett filmen om Max manus og hans kompiser – representanter for de tusenvis av nordmenn som har stått på for vår selvstendighet og lagt til rette for landets videre utvikling. Filmen er på alle måter en god film og formidler er sterkt samhold motstandsfolket i mellom. Lagfølelse kaller vi det i fotballverden. Innsatsen ble belønnet med frihet fra tyskernes okkupasjon 8. mai 1945. Det er en merkedag som må nevnes og aldri glemmes.

Samholdet i laget er selve kjernen for å skape et vinnerlag. Samholdet tufter på gjensidig respekt for hverandre – vi ønsker hverandre vel. Samhold tufter på tiltro til hverandres ferdigheter, at vi kan lykkes sammen. Samholdet tufter på motivasjon til å få til noe sammen, kjempe for felles mål. I laget finner vi støtte og kameratskap. Og ikke minst: Vi deler skuffelser og gleder. Dere skulle få vært med inn i garderoben etter en seier som i går, sett hvordan gledesscenene utspiller seg oss gutta i mellom. Å lykkes sammen må være selve drivkraften i laget – så også i samfunnet ellers.

Skal en fungere sammen er det avgjørende med tydelige spilleregler. Det skaper forutsigbarhet – at vi vet hva vi kan forvente av hverandre og hva som ikke er akseptabelt. Fair Play er et viktig begrep for oss i Start og bør være det for alle som driver idrett. Det sier noe om måten vi ønsker å vinne på. For meg er det viktig å si noe om dette. Ikke bare er jeg glad for at Start-spillerne fremstår som gode ambassadører for Fair Play, men som pappa til to jenter ser jeg hvilken plikt vi voksne har for å være gode rollemodeller for den kommende generasjon.

Vi må være et inkluderende folk som tar vare på hverandre og gir hverandre spillerom til å yte sitt beste. Dette gjelder også mennesker vi omgås fra andre kulturer. Naturlig nok skal de berike oss med sin kunnskap og kompetanse og skal møte en åpen dør på lik linje med alle andre i nabolaget vårt.

Nettopp dette med på dyrke sine sterke sider, også kalt godfoten, er viktig for meg i jobben min. Vi må strebe etter å dyrke fram det gode i spillerne, sette de i situasjoner der de kan lykkes. Men også situasjoner som er litt krevende og utviklende. For den enkelte spiller er det motiverende med oppgaver de liker å jobbe med, og det er utrolig hvilken framgang man kan skape gjennom hardt arbeid og god motivasjon. Jeg ser også at engasjementet smitter. Noe som betyr at mitt engasjement fort gjenspeiler seg hos spillerne og spillernes engasjement sprer seg videre til dere på tribunen. Motivasjon og engasjement blir nøkkelbegrep for en leder som ønsker å skape utvikling i sitt miljø.

Dette er også viktige element å ta med seg inn i familielivet. Familien skal være det stedet du alltid kan finne støtte, der vi bryr oss ekstra mye om hverandre og engasjementet for hverandres utfordringer skal være stort. Det er en sann glede å oppleve mine døtres oppvekst og utvikling her i Kristiansand. Og samtidig se at verden stadig forandrer seg for to jenter som er opptatt av læring. Jeg håper jeg kan være en inspirasjonskilde for de og gjerne flere til. Være en kilde til positiv energi som de vil ha glede av i hverdagen sin.

Til slutt oppfordrer jeg alle til å ta godt vare på hverandre i tiden som kommer. La 17. mai feiringen være en anledning til å åpne opp dører for nye bekjentskap, ta vare på de vi har og være positivt interesserte i hverandre. Vis at du setter pris på de du har rundt deg. Det koster ikke mye, men betyr all verden.

Kjære alle kristiansandere – gratulerer så mye med dagen og tusen takk for oppmerksomheten.