SAMLINGSPLASS: Mange var innom på bensinstasjonen for å gratulere og ta en kaffe. Gustav Larsen (fra v.), Kenneth Skofteland, John Karlsen, jubilant Einar Christensen og Kristen Edvardsen. Foto: Roar Greipsland
MANGE: Lite kake tilbake, og mange hadde tydeligvis gratulert. Foto: Roar Greipsland
FORNYET: Nylig fornyet Einar sertifikatet, og bilen benyttes hver eneste dag. Foto: Roar Greipsland

LINDESNES: Nevøen Harald har bestilt marsipankake med hilsen på. Noen er invitert, mens andre tilfeldige kunder stikker innom Spangereid Bensin og Handel. Alle gratulerer Einar med 90-årsdagen, "sjefen sjøl" av bygdas forretningsdrivende. På seks ulike steder i kommunen har han kjøpt og solgt, både mel og bensin opp gjennom de siste 80 årene. Og fortsatt stiller han på jobb hver eneste dag, på Spangereid Bensin og Handel hvor han er medeier.

Startet tidlig

— Æ du gal, det må du aldri skrive, ler handelsmannen og forklarer at han begynte å røyke som 10-åring, og holdt på i 70 år før han sluttet. Godt husker han ærendene til Mandal sammen med onkelen. Etter at motorbåten var lagt til brygga bar det opp til "Bånen" for å kjøpe tobakk til krittpipene. Den gang var han snaut mer enn 12 år.

Årstall og priser sitter fortsatt fastspikret, og oppstarten til handelskarrieren var hos sin far Theodor som drev kolonial på Finnøya under de årlige sildefiskene. Einar var rundt ti år. Allerede i 1908 hadde faren startet opp butikk inne på Svennevik, og da veien ble lagt om flyttet butikken over i et annet hus.

— Bensinen kostet 15 øre det året, ler han. Først i 1951 overtok han sammen med kona Ragnhild virksomheten med dagligvarer og bensin på Reme, noen lange steinkast fra Svennevik. En filial i Åvik har han også hatt tid til.

Fornyet med glans

— Rare greier, selv i 1959 da det snaut var biler på veien, var det ti dagligvarer og bensinstasjoner på vei fra Vigeland og utover mot Lindesnes.

Selv kjører han bil hver eneste dag, og fornyet nylig førerkortet med glans.

På Spangereid Bensin og Handel priser og teller han varer, fyller inn i hyllene og ordner opp.

— Det er godt å holde seg i aktivitet, så får jeg holde på så lenge jeg kan.

En pakke smør og en pose kaffe i hendene. Så går han til bilen og kjører hjem til Ragnhild. En eller annen stikker sikkert innom for å hilse på, regner jubilanten selv med.