MANDAL: Samtidig nektet utvalgets leder Linda Verdal (Ap) å være med i et nytt utvalg.

– Nå har vi vært jævlige med hverandre gjennom et helt år. Nå må det ta slutt, sa en dirrende Åshild Schmidt (KrF) fra talerstolen.

Hun er selve årsaken til at planutvalget måtte gå. Hun ble valgt inn i utvalget i fjor høst. Det består av sju medlemmer, fire menn og tre kvinner. Men samtidig ble det gjort en lovstridig avtale om at SVs Morten Ekeland skulle inn i utvalget, og at hun konsekvent skulle melde forfall for å få det til.

Da saken nylig ble kjent, opphørte hele avtalen og alle involverte har beklaget dette. Men det var ikke nok for Sven Seljom (H). Han krevde i bystyret at hele utvalget skulle gå.

– En slik avtale er brudd på kommuneloven og handler om troverdighet i denne sal og i en hel by, sa han.

Uverdig

Samtidig beskyldte han Verdal for å ha kjent til avtalen, noe som fikk henne til å rase.

– Dette er uverdig. Jeg føler meg tråkket på, sier hun til Fædrelandsvennen.

Både hun og ordfører Tore Askildsen sier at avtalen kun var kjent for et forhandlingsutvalg med lokalpartilederne.

Etter kravet fra Seljom ble det avbrudd i bystyret der det ble avholdt gruppemøter. Kravet fra Seljom kunne blitt avvist om 1/3 av bystyret hadde villet det, men Ap, SV og Venstre ville ha saken overstått. Men det skjedde først etter flere følelsesladde innlegg.

Sirkus Mandal

– Dette var vært en meget kjedelig sak. Men vi gjorde en avtale vi ikke skulle ha gjort, sa SVs Morten Ekeland. Han lurte på når sirkus Mandal skal slutte — og siktet til all støyen som har vært siden valget.

Og Åse Lill Kimestad (Ap) spurte hvor det er blitt av rausheten i politikken.

Nytt planutvalg ble leder Harald Øyslebø (Frp), Hanna Dybesland (H), Sigurd Skjelsbæk (H), Metete Veamyhr (Fr), Inga Fjeldsgaard (Ap), Kenneth Hjort Rafaelsen (Ap) og John Kittelstad (Sp).

Linda Verdal nektet å fortsette fordi hun tidligere har satt som krav at hun skal være leder for å være i utvalget, noe som ikke lenger var mulig.