DRAP: Aktor Dennis Danielsen (t.v.) i samtale med 19-åringens forsvarer Ole Joakim Devold og 35-åringens forsvarer Sigurd Klomsæt i Aust-Agder tingrett mandag.

ARENDAL: Statsadvokaten holdt mandag formiddag sin avsluttende prosedyre i Aust-Agder tingrett.

Han la da ned påstand om at 35-åringen dømmes til fengsel i 16 år. Den medtiltalte 19-åringen bør dømmes til 15 års fengsel, sa Danielsen.

Han mener begge er skyldige i overlagt drap.

— Begge har hatt anledning til å overveie handlingen. Begge valgte imidlertid å hente slagredskaper og fullføre drapet. Dette var ingen impulshandling, sa aktor i sin prosedyre.

- Er tilregnelig

35-åringen har erkjent å ha drept fostermoren sin 17. juli i fjor. Mannen, som i mange år har mottatt psykiatrisk behandling, hevder at han var psykotisk under drapet.

— Mitt standpunkt er at det ikke foreligger en slik grad av tvil at han kan kjennes utilregnelig. Påtalemyndigheten mener derfor at tiltalte må straffes, sa aktor.

De oppnevnte rettspsykiaterne har under tvil konkludert med at 35-åringen er tilregnelig. 35-åringen er diagnostisert som paranoid schizofren og har i lengre tid fått behandling for sykdommen.

- Ikke aktivt psykotisk

Aktor fremhevet i sin prosedyre at det kun er den som er aktivt psykotisk i gjerningsøyeblikket som er fritatt for straff.

— Det er sinnstilstanden i gjerningsøyeblikket som er det avgjørende, sa Danielsen.

Han viste videre til at en psykiater i sitt vitnemål slo fast at 35-åringen er velbehandlet for sin lidelse og at symptomene forsvinner ved behandling.

— Psykiateren, som har kjent den tiltalte over flere år, har forklart at den tiltalte er i stand til å spille psykotisk, sa Danielsen.

Dersom retten skulle komme frem til at 35-åringen var utilregnelig, bør han dømmes til tvungent psykisk helsevern, sa Danielsen.

- Begge skyldig

Den medtiltalte 19-åringen har erkjent å ha slått 57-åringen en gang med en øks, men nekter delaktighet i overlagt drap.

35-åringen har forklart at kameraten var med ut i låven for å hente de to drapsvåpnene før drapet. 19-åringen hevder på sin side at 35-åringen gikk alene ut i låven.

Aktor Danielsen mener 19-åringens forklaring ikke er troverdig. Han viste til at 19-åringen har gitt flere forskjellige forklaringer i avhør med politiet.

— Deltok aktivt

— Jeg legger til grunn at 19-åringen var med ut i låven. Han var fullt klar over hva som skulle skje, men gjorde ingenting for å stanse det videre hendelsesforløpet. Han deltok aktivt i handlingsforløpet som endte med at Bjørg Kjær ble drept, sa Danielsen.

57-åringen ble slått i hjel på et rom i andre etasje i sin egen bolig på Holt Camping. Obduksjonsrapporten viste at hun døde av stump vold mot hodet.