I VANN: Aquagym med Lene Valvik skapte godt humør blant jentene. Foto: Morten Lind Vårum
PÅ LAND: Basistreningen i turnhallen med Stig Ågedal-Mortensen inneholdt blant annet balansering og rulle på bom. Foto: Morten Lind Vårum
GOD MAT: Åsne Skram Trømborg (til venstre), Nina Asheim Birkeland (til høyre), Ingrid Holte (i midten) og Karoline Haug (ytterst til høyre) synes maten som serveres på campen er veldig god. Foto: Morten Lind Vårum
PÅFYLL: Vilde Aanesland Jørgensen (i midten) lærte om betydningen av å innta mat før og etter trening av Gro Marit Istad Kristiansen (til venstre), ernæringsfysiolog Kristin Brinchmann Lundestad (til høyre) og orienteringsløper Tone Wigemyr. Foto: Morten Lind Vårum
BALANSEKUNST: Basistreningen i turnhallen inneholdt blant annet balansering og rulle på bom. Foto: Kjartan Bjelland
RULLE: Den klassiske rullen sto også på programmet. Foto: Kjartan Bjelland
LUFTIGE SVEV: Her testes spenst og koordinasjon. Foto: Kjartan Bjelland
INSTRUKSJON: Stig Ågedal-Mortensen viser jentene hvordan de skal gjøre det. Foto: Kjartan Bjelland
SJEFEN SJØL: Leder av Kompetansesenteret for idrett i Agder, Solveig Pedersen, var blant arrangørene av idrettscampen. Foto: Kjartan Bjelland
LØPSKLARE: Deltakerne på idrettscampen var også med på et fem kilomter langt terrengløp lørdag. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Trenerne og treningsvenninnene mine er opptatt av at kroppen skal være sterk. På skolen er det slik at man skal være tynn og det synes jeg er feil fokus, sier Vilde Aanesland Jørgensen (16).

BALANSEKUNST: Her er det Vilde Aanesland Jørgensen (16) som prøver å komme helskinnet over bommen i turnhallen. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg sammenligner meg med alle jeg møter, men man må bare slutte å gjøre det. Man må snakke med hverandre om hvordan man føler det. Det er alltid noe man vil være misfornøyd med, men det gjelder å se det positive ved seg selv, sier Nina Asheim Birkeland (16), en av 48 deltakere på Sunn jenteidrettcamp i Kristiansand i helgen.

Samlingen har som målsetting å redusere forekomsten av spiseforstyrrelser blant jenter, samt øke kunnskapen til utøverne om kosthold og ernæring.

Deltakerne campen forteller at de til daglig opplever et sterkt kroppsfokus. Jentene som er i alderen 14 til 16 år driver med langrenn, skiskyting, orientering og friidrett. De sier de ikke kjenner noen med spiseforstyrrelser, men at de samtidig opplever et betydelig kroppspress.

Jentene på Sunn jenteidrettcamp er alle aktive innenfor ulike idretter. De er opptatt av at det er forskjell på hverandre.

— Alle her er aktive og har bra kropper, men det er bare at man er bygd forskjellig, sier Nina Asheim Birkeland.

Saltoer og plasking

Under helgens camp trente jentene aquagym, basisidrett, sprang ett løp på fem kilometer, ble kuret i kosthold og ernæring, samt hvordan bygge selvfølelsen og skadeforebyggende arbeid. De fikk dessuten kostholdsforedrag med ernæringsfysiolog. Der fortalte også tidligere skiskytter Gro Marit Istad Kristiansen og orienteringsløper Tone Wigemyr om sitt kosthold.

— Jeg har lært at det er viktig å få i seg mat rett etter treningen, forteller Ingvild Wang (16), som tror hun vil bli flinkere til å få i seg mat nå fremover.

Deler erfaringer

Både Wigemyr og Kristiansen synes det er veldig gøy å snakke med deltakerne på campen og forteller at de synes det er bra at jentene er interesserte og spør dem om råd.

— Man setter fokus på kosthold og betydningen av det å få i seg nok energi. Og i den alderen de er nå er det viktig å lære om dette, sier Kristiansen.

Begge to er opptatt av å gi noe tilbake til unge idrettsutøvere. De er opptatt av at jentene skal ha det gøy og lære noe som de kan bygge videre på i fremtiden.

— Jeg ønsker å dele egne erfaringer og gi kunnskap slik at de kan bygge gode og sunne vaner når de kommer hjem, sier Wigemyr, som er oppatt av at deltakerne skal ha den kunnskapen de trenger for å kunne etablere sunne og gode rutiner.

- Viktigst å ha det gøy

Ernæringsfysiolog og prosjektleder i Sunn jenteidrett, Kristin Brinchmann Lundestad, er oppatt av at jentene lærer betydningen av å få i seg nok energi. Hun mener at det er viktig at deltakerne lærer å kose seg med maten, og at måltider skal være sosialt. Derfor spiser jentene alle måltidene sammen og skal lage mat sammen i løpet av campen.

— Jeg håper jentene har hatt det bra under campen, at de har lært om kosthold, trening, selvfølelse og skadeforebygging. Men det viktigste er at de har hatt en bra helg og at de har hatt det koselig, sier Lundestad.