KRISTIANSAND: — Telenor har sagt at de stilte byggingen av mobilmaster i bero fordi bystyret satte ting på vent. Dermed har Kristiansand hatt større stråling enn nødvendig i denne perioden. Det er et ganske stort paradoks, sier Tor S. Utsogn (Frp), leder i helse- og sosialstyret.

— Størst strålefare er det fra selve mobilen. Den stråler mindre jo bedre dekningen er, og vi har altså dårligere dekning enn vi skulle hatt. Nå må vi få opp mobildekningen i Kristiansand, sier Utsogn.

Bystyret var i fjor sterkt bekymret for strålefare og trådløse nettverk. Politikerne vedtok at de skulle utrede strengere virkemidler, men ville vente på Folkehelseinstituttets rapport. Den kom 13. september og konkluderer med ingen påviselig helseeffekt av eksponering for elektromagnetiske felt.

Nå råder kommunelege Vegard Vige politikerne til ikke å innføre noe strengere forvaltningsregime, og det kommer flertallet til å følge. Men ett råd har Vige: Foreldre bør passe på at små barn ikke holder mobiltelefoner inn til hodet mer enn absolutt nødvendig.

En ti minutters telefonsamtale gir samme stråleeffekt som hvis du sitter åtte timer og 20 minutter en halv meter fra senderen i et trådløst nettverk.