— Ut fra våre foreløpige undersøkelser, ser det ikke ut som det er en falsk pengeseddel. Det er rett og slett snakk om en gammel hundrelapp av den typen som går ut nå. Seddelen er lite brukt, men det ser ut som den er ekte, sier politiførstebetjent Frode Smith ved Agder politidistrikt.

Blir verdiløs

Sannsynligvis har noen tatt seddelen i bruk siden den snart blir ugyldig. Sedlene som ble utfaset for ti år siden, blir verdiløse 1. november.

I tillegg til hundrekronersseddelen, fikk politiet i går også melding om en person som skal ha prøvd å betale med en falsk 200-kronersseddel hos en skomaker i Markens. Da skomakeren påpekte at seddelen var falsk, forsvant vedkommende.— Denne seddelen har vi ikke sett, så vi vet ikke om den var falsk, sier Smith.

Scanner hjemme

Den vanligste metoden blant mindre profesjonelle falskmyntnere er å scanne ekte sedler hjemme på vanlig printerpapir.

— Det er som regel enkelt å oppdage på fargen og på at folk ikke er flinke nok til å få framside og bakside til å passe sammen. Når vi får inn åpenbart falske sedler, har folk ofte brukt helt vanlig skriverpapir. Du vil merke forskjell også på papirkvaliteten. Ved hjelp av uv-lys er det svært lett å oppdage forfalskninger, sier Smith.