KRISTIANSAND: Nå har han sendt et brev til fylkesordfører, Thore Westermoen, hvor han ber om at det innføres en panteordning for engangsgriller i Vest-Agder.

– Det er på tide nå at vi tar fatt i dette her. Engangsgriller som ligger og slenger er en forsøpling uten like, og nedbrytingen tar flere tiår, sier Vidar Kleppe til fvn.no.

Kleppe mener det er helt naturlig at man etter hvert får på plass en panteordning for engangsgriller når man allerede har det for flakser og bokser.

– Med tanker på hvor mange engangsgriller som selges årlig i Norge er det utrolig at ingen har fått på plass en slik panteordning enda. Miljøgevinsten vil være stor, forklarer han.

Ti kroner i pant

Han håper derfor at dette er noe fylkeskommunen kan ta tak i med en gang, helst allerede i sommer.

– Vi i Kristiansand bør være best på dette i kongeriket Norge, og det bør heller ikke være noe problem å samarbeide med resten av kommunene i Vest-Agder om en slik ordning, sier Kleppe.

– Hva tenker du panten skal ligge på?

– Det er jo vanskelig å si, men i utgangspunktet tenker jeg på ti kroner per grill. Prisen må være så høy at det blir attraktivt for folk å ta vare på disse grillene, forklarer han.

Stor miljøgevinst

Han er ikke førstemann til å foreslå pant på engangsgriller. Oslo kommune foreslo det samme i 2004, men Miljøverndepartementet sa nei. De mente en slik ordning ville bli for dyr.

Det er ikke Kleppe enig med de i.

– I den store sammenhengen er det ikke her snakk om store penger som må til for å få til denne ordningen, og miljøgevinsten vil være stor, hevder han.

Ville du pantet engangsgrillen dersom du fikk ti kroner for den? Si din mening i debatten under.