KRISTIANSAND: – I forkant av hver sommer prøver vi å ta rutetidene opp med flyselskapene. Det tilbudet som serveres fra Oslo er tøys. Spesielt når vi har hatt en periode med vekst på innlandstrafikken, sier Avinors lufthavnsjef på Kjevik, Thomas Langeland.

Lufthavnsjefen har tatt opp sommerrutene med SAS og Norwegian, men fått tilbakemeldinger om at trafikktall fra tidligere år ikke indikerer at det er behov for en morgenrute fra Oslo på sommeren.

– Dette er ikke akkurat et tilbud vi er stolte av på Kjevik. At ikke det går et morgenfly fra Oslo til Kristiansand er tragisk, sier Langeland.

Spørre to ganger

Da samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa skulle delta i et møte med Statens vegvesen i Kristiansand i forrige uke, fikk hun nærmest hakeslepp da hun fikk høre at første fly fra Oslo landet klokken 15.20. – Jeg måtte spørre to ganger for å høre om det var sant, sa hun til Fædrelandsvennen den gang.

Hun mente også at rutetidene ikke kunne være tilfredsstillende for næringslivet på Sørlandet. Det er de heller ikke.

Beklagelig

– For turistnæringen er det beklagelig at det ikke er en mer offensiv flytrafikk i denne perioden. Det flytilbudet som er fra Oslo til Kristiansand i sommer virker veldig utilstrekkelig. Det er lenge siden vi har hatt så få avganger som nå, sier styreleder i Kristiansand dyrepark AS, Reidar Fuglestad.

Til høsten tar han et initiativ overfor flyselskapene for å få til et bedre sommertilbud neste år. Parken åpner et nytt, stort overnattingstilbud og ser for seg at flere gjester kan komme luftveien.

– Dette er et initiativ vi tar på egen hånd, men dersom flere næringslivsaktører ønsker et bedre tilbud fra Oslo på morgenen, kaster vi oss gjerne på, sier Fuglestad.

Møter andre steder

Aker Solutions i Kristiansand er et av firmaene som merker at det er vanskelig å få til møter i Kristiansand på sommeren.

– Nå skal jeg ikke si at det er et kjempestort problem for oss, men det er beklagelig at flyselskapene ikke prioriterer Kjevik. For vår del betyr det at møter blir lagt andre steder i Kristiansand. Flytidene i sommer betyr i praksis hotellovernatting i forbindelse med forretningsmøter i Kristiansand og det er ikke ideelt, sier direktør i Aker Solutions i Kristiansand, Thor Arne Håverstad.