BRYNE: — Knut Arild har gitt meg fri taletid, forteller Kjell Ingolf Ropstad til Fvn.no.

I går kveld hadde stortingsrepresentanten fra Evje ennå ikke skrevet ferdig den viktigste talen i hans foreløpig 26-årige liv.

— Fri taletid på Stortinget betyr inntil en halvtime, bryter toastmaster Knut Arild Hareide (38) inn, der de sitter i kveldssolsteken, i svigerfamiliens romslige hage på Bryne. Midt i tjukkeste senterpartiland.

Lysende fremtid

Partilederen er ikke nervøs for at det blir et stille og forsagt bryllup på Jæren i ettermiddag. Tvert imot.

Tidligere i uka ble det nemlig kjent at Ropstad er den tredje mest taletrengte blant de 169 representantene på Stortinget. I vårsemesteret har den unge KrF-eren stått på talerstolen i tett på tre og en halv time til sammen.

— Kjell Ingolf har holdt ekstremt mange gode innlegg i Stortinget, og jeg tror det vil toppe seg i bryllupet. Jeg er mest nervøs for at ordføreren fra Evje (brudgommens far, journ.anm.) skal gå over tiden, minst bekymret for brudens familie, forteller den durkdrevne toastmasteren.

Ropstad var tidenes yngste KrF-er som har møtt på Stortinget, da han som 20-åring steppet inn som vararepresentant. Om den taleføre brudgommen har nådd toppen av sin politiske karrieren tviler sjefen sjøl på:

— Et samlet politisk Norge har lagt merke til Kjell Ingolf. Både fordi han er dyktig, grundig og har en egen måte å fange folk på, lyder attesten fra Hareide.

- Så hvor langt kan han nå i partiet?

— Han kan gjøre alle oppgaver i KrF, svarer han kontant, før hovedpersonen tilføyer:

— Jeg trives veldig godt der jeg er nå, og tar en dag av gangen. Det er et fantastisk privilegium å kunne drive politikk på heltid.

Flørtet med Frp

Etter høstens lokalvalg går 26-åringen på elgjakt. Deretter kaster han seg inn i den store diskusjonen i KrF, som handler om å velge regjeringspartner før stortingsvalget i 2013. Under vårens landsmøte «tyvstartet» Ropstad debatten da han overfor Fædrelandsvennen åpnet for samarbeid med Frp. Det fikk partilederen med seg, mannen som nekter å peke til høyre eller venstre før etter valget i september.

- Hva synes du om utspillet?

— Jeg hadde ingen problemer med det. Jeg kommer til å spøke med det i bryllupet, og si at «nå som du har giftet deg må du slutte å flørte med Siv», smiler 38-åringen fra Bømlo.

Tross aldersforskjellen er de nære venner og omgås privat, blant annet med ukentlige fotballtreninger og skiturer i Nordmarka om vinteren.

Med en hektisk hverdag regner imidlertid Ropstad med å havne i tidsklemma nokså raskt. Da kommer det godt med at han allerede har deltatt på tre (!) samlivskurs med sin utkårede.

Familien går foran

KrFs slagord lyder «Familien er jobb nummer 1», og blant hjertesakene er å øke bevilgningen til samlivskurs, som kan hindre at så mange familier smuldrer opp.

— Vi kommer til å ta samlivskurs senere og, det er veldig verdifullt og jeg har i hvert fall forstått at vi er rimelig forskjellige! Men jeg har ikke tenkt å la politikken ødelegge familielivet. Det har jeg lovet henne, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Under grillfesten for familie og venner i går kveld deltok også Hareides kjæreste, Lisa Maria Larsen (28). Barneskolelæreren har bakgrunn fra KrF, og er den eneste av de fire som ikke plinger i glasset under dagens fest.

— Jeg skal bare sitte og nyte brudeparet, forteller flekkefjæringen til Fædrelandsvennen.

Partilederen var tydelig tilpass i sin utkåredes nærhet, men ville kun si følgende om et eventuelt giftermål der i gården:

— Jeg registrerer at på mange områder er Kjell Ingolf ett hakk foran meg.

Under dagens fest lover Hareide et sanginnslag med politiske overtoner sammen med nestleder Dagrun Eriksen fra Kristiansand og sentralstyremedlem Marion Bojanowski fra Grimstad, begge invitert til vielsen på Jæren.