KRISTIANSAND: — I går ringte Rypestøl, ved Tinnheia sone av hjemmetjenesten i Kristiansand kommune, og ba om å få møte svigermor for å be om unnskyldning på vegne av etaten. Det sa Robstad sagt ja til, men han ønsker ikke media til stede når det skjer. Han vil fortsette å beskytte svigermor mot mediene.

Fungerende helse- og sosialdirektør Tor Kydland sier at kommunen vil undersøke om flere enn 86-åringen Fædrelandsvennen har omtalt, er blitt frastjålet penger av de to hjemmehjelperne.

— Vi gjennomgår listene over hvem disse to har hatt ansvar for, og tar kontakt med hver enkelt. Hvis de er for syke til å svare for seg, tar vi kontakt med pårørende. Vi spør om de har merket noe irregulært med penger eller annet. Dette er ren rutine i forbindelse med slike saker, sier Kydland.

Han anslår at det skjer et par ganger i året at hjemmehjelpere blir avslørt i å stjele. Ofte er det de pårørende som får mistanke og tar kontakt med kommunen, men kommunens egne ansatte har også reagert og avslørt utro tjenere. Som oftest dreier det seg om småbeløp i størrelsesorden noen hundre kroner.

— For oss er ikke beløpet viktig. Det er tillitsbruddet som er alvorlig, og vi betaler tilbake det som blir stjålet, sier Kydland.

De to hjemmehjelperne har begge fått sparken i Kristiansand kommune. Men det er helsetilsynet som vurderer hvorvidt forbrytelsene er så grove at de skal miste autorisasjonen som helsefagarbeider eller sykepleier. Mister de autorisasjon, kan de ikke få jobb andre steder i landet, heller.

— Vi holder på å lage en redegjørelse som vi skal oversende helsetilsynet. Det er også rutine i disse sakene, sier Kydland.