AGDER: AGDER: — Agder faller mellom to stoler. Fylkene er ikke like «farlige» og tydelige som de øvrige regionene i Norge, sier Terje Riis Johansen (Sp).

Under en næringspolitisk debatt i Kristiansand sist fredag viste Høyres ordførerkandidat til at Riis-Johansen tidligere har uttalt at Agder og Telemark ikke blir hørt av sentralmakten. Riis-Johansen utdyper overfor Fædrelandsvennen hva han mener.

For lette

  • Dersom regjeringen skal foreta seg noe innenfor oljevirksomheten, lytter man til Rogaland. Handler det om samferdsel, har vestlandet en sentral stemme. Du kan ikke ignorere Trøndelag i saker som handler om landbruk. Når sentralmakten utøver politikk, må den ikke forholde seg til Agderfylkene.

Senterpartimannen som kommer fra Telemark har sittet som både landbruksminister og olje- og energiminister fra 2005 til 2011. Han snakker av egen erfaring når han betegner den politiske gjennomslagskraften til Agderfylkene. Han mener delegasjoner fra Agder er veldig ordentlige, men han påpeker at landsdelen mangler lederskikkelser.

Bjellesau

  • Agder mangler bjellesauer. Det er få som står i lederskap på vegne av Agderfylkene. Den tryggheten og selvtilliten som rogalendinger og vestlendinger utstråler, i for eksempel oljeindustrien, gir resultater. De tar en form for lederskap som naturlig blir lyttet til, sier Riis Johansen.

— Mener du sørlendinger er for beskjedne?

— Jeg vil ikke ta den vinklingen på det. Jeg nøyer meg med å påpeke den positive effekten det har når noen regioner har tydelige stemmer, sier den tidligere statsråden.

Ikke best

Den tidligere statsråden mener dyktighet og spissing av kompetansefelt kan være med på å øke den kollektive selvbevisstheten i landsdelen.

— Jeg tror ikke Agder blir oppfattet som om regionen er best på noe. Dersom for eksempel Node-klyngen vokser, vil det gi Agder mer tyngde og større innpass. Det blir et miljø som sentrale politikere må forholde seg til. UiA er en annen inngang til lederskap. Md et universitet oppleves Agder som viktigere enn før. Dette må landsdelen utnytte, sier den tidligere ministeren.

Kjøttvekta

Han peker også på at landsdelen lider under å ikke ha en sentral, stor by som er et lokomotiv og som naturlig representerer Sørlandet. Kristiansand er ikke like tung på kjøttvekta som Stavanger, Trondheim og Bergen.

— Det er for eksempel ikke tvil om at byen Bergen gir Hordaland selvtillit. Byrådslederen i Bergen mener med rette at hun snakker på vegne av fylket. Hun opplever at hun har en rettmessig rett til å bli hørt av den politiske sentralmakten. Landsdeler som har store byer, får gjennom det en arena eller talerstol som ikke andre deler av landet nødvendigvis har. Det er en erkjennelse som vi må ta med oss, sier senterpartimannen.