ARENDAL: — Vanvittig, helt vanvittig, sier nei-general Einar Halvorsen. Han jublet dobbelt klokken 21.00. Blir nei-flertallet så stort som det forhåndsstemmene viser, blir dermed valgseieren for nei-folket overraskende stort og langt større enn det alle meningsmålinger har vist så langt.

Alt tyder på at Einar Halvorsen gjør et kjempevalg som Høyres ordførerkandidat i Arendal. I tillegg ligger nei-siden an til en knusende seier i folkeavstemningen om ett Agder.

— Dette er mye høyre enn jeg hadde regnet med. Hvis dette er basert på alle forhåndsstemmene, er tallene overraskende gode, Halvorsen til fvn.no.

Halvorsen sier resultatet av forhåndsstemmene er høyere enn ventet.

— Men det er et veldig gledelig resultat for dem som har stått på nei-siden som mener et samarbeid mellom Aust- og Vest-Agder vil være bedre enn en fylkessammenslutning, sier Halvorsen.

Ifølge Halvorsen har resultatet ligget latent hele veien.

— Det var prognoser for over et år siden som viste nøyaktig det samme resultatet. Slik at dem som har bestemt at vi skulle ha en folkeavstemning har ikke visst hvor folkeviljen var hen. Men jeg synes det er fint å få det bekreftet er folkets vilje gjennom det valget som er gjort, sier Einar Halvorsen.

I Kristiansand ligger det an til at Høyre og Arvid Grundekjøn kommer til å gjøre et brakvalg. Halvorsen mener det åpner for å få til et godt samarbeid mellom fylkene og de to fylkeskommunene.

— Jeg er til de grader for et samarbeied på Sørlandet, og jeg håper at Arvid Grundekjøn og jeg kommer til å arbeide godt sammen. Jeg håper også at Høyre får fylkesordføreren både i Aust- og Vest-Agder, og at vi virkelig kan sette sammen et team som skal utvikle Sørlandet sammen, sier Halvorsen.

Det er også talt opp forhåndsstemmer i kommunene Risør, Gjerstad og Åmli.

I Gjerstad ser man samme tendensen som i Arendal. Hele 81,3 prosent har sagt nei til å slå sammen Aust- og Vest-Agder.

I Risør er det også et overveldene flertall som ønsker å gå mot en sammenslåing. 72,7 prosent av risøringene, som har forhåndsstemt, sier nei til fylkessammenslåing. I Åmli utgjør nei-flertallet 67,5 prosent.

Forhåndsstemmene utgjør omkring ti prosent av de stemmeberettigede.

Foto: Lars Hoen