Se video filmet av Limann øverst i artikkelen.

KRISTIANSAND: – Etter bare noen timer med nedbør forandres det ellers så koselige nabolaget til et katastrofeområde, forteller Ole Helge Limann.

Han flyttet inn i huset i Rødvingeveien14i 2004. – Vi har hatt problemer med nedbør her helt siden jeg flyttet inn, men det har aldri vært verre enn nå, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

LEVER I FRYKT: Naboene, Jan Øyvind Karlsen (t.v), Helge Homdal (bak) og Ole Helge Limann (t.h) måtte i går grave diker for å få vannet vekk fra gate og tomt. De frykter for husene sine hver gang det kommer nedbør. (Foto: Jon Anders Skau) Foto: Jon Anders Skau

Kjempet mot regnet

Han sto ute i veien sammen med to av naboene sine. Alle hadde brukt søndagens formiddag til å grave dreneringsgrøfter for å redde husene sine.

– Og dette er bare etter tre timer med nedbør, tenk hva som skjer når det regner så mye en hel dag, eller enda verre – flere dager i strekk. Da må vi nesten evakuere, sier han.

Oversvømmelse i kjeller

Og for en av naboene endte formiddagens regn med en ødelagt kjellerleilighet.

– Jeg oppdaget at vannet flommet inn i en kjellerleilighet og fikk gravd noen dreneringsgrøfter, men det hjalp ikke. Regnet fosset inn i kjelleren og førte til store vannskader, sier Helge Homdal.

Eieren av huset var ikke hjemme da Fædrelandsvennen var på stedet, og leiebeboeren var for lei seg til å snakke med oss. Men vi fikk slippe inn for å ta en titt, og det var vann overalt på gulvet.

Vil ikke hjelpe

Limann har flere ganger vært i dialog med kommunen for å få de til å ordne opp i problemene, men sier at det eneste svaret han får er at det er hans eget ansvar. Også naboen hans, Helge Homdal, har vært i kontakt med kommunen.

– Jeg synes det er arrogant av kommunen. Vi betaler eiendomsskatt som alle andre, og er det ikke nettopp slike ting som gode nok avløpsrør og lignende disse pengene skal gå til, spør Homdal.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

LITEN FOSS: Søndag formiddag sprutet vannet inn mot grunnmuren til Helge Homdals hus. Han har satt opp noen provisoriske rør for å lede vannet bort fra veggen, men de klarer ikke å ta unna alt. (Foto: Jon Anders Skau) Foto: Jon Anders Skau

– Aldri vært verre

Limann forteller videre at kommunen har begynt arbeidet med å bytte ut gamle rør i Grasangerveien, som ligger ovenfor Rødvingeveien.

Vi fikk beskjed om at dette skulle være med på å lette vannproblemene nede hos oss, men at de ikke kunne ta på seg ansvaret for det vannet som ikke gikk inn i rørene. Uansett har det ikke hjulpet, tvert imot er det bare blitt mye verre, forteller han.

Byingeniør Terje Lilletvedt svarte ikke på Fædrelandsvennens henvendelse søndag, og helgevakten hos ingeniørvesenet kjente ikke til problemene i nabolaget.

– De har ikke varslet oss om problemene de har hatt i dag, men på generelt grunnlag kan jeg si at vann i vei og offentlig sted er vårt problem. Vann på eiendom til folk er huseiers ansvar, sier han på telefon.

Vil engasjere advokat

Naboene har bestemt seg for å gå sammen for å få noe gjort.

– Vi vil prøve å komme i dialog med kommunen. Vi vil også ta det opp med velforeningen, og dersom ingenting skjer vil vi engasjere en advokat. Nok er nok, fastslår han.

De hadde alle fått med seg værvarselet for de kommende dagene.

– Vi trenger hjelp, og det fort, sier Limann.