VEGÅRSHEI: – De sier saken har topprioritet, men det skjer ingenting – nå har det gått tre år. Jeg begynner å lure på hvordan det ligger an med andre saker som ikke er prioritert, sier Moland.

Utenriksdepartementet skjønner at situasjonen er frustrerende.

— UD har forståelse for at faren til Tjostolv Moland uttrykker frustrasjon over den situasjonen hans sønn og Joshua French er i, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Michelsen.

Nylig møte i Kinshasa

Han forsikrer om at UD prioriterer arbeidet med å finne en løsning i saken.

— For å få dette til er det viktig å opprettholde en ryddig og god dialog med kongolesiske myndigheter, sier han.

Michelsen sier at en norsk ambassadør nylig har vært i Kinshasa, og at de to nordmennene får konsulær oppfølging i fengselet. UD vil imidlertid ikke fortelle hva som kom ut av ambassadørens møte.

- Fornærmer Norge

– Det burde ikke bare være meg som reagerer. Kongo fornærmer Norge gang på gang, sier Knut Moland.

Han sikter til brevet statsminister Jens Stoltenberg sendte kongolesiske myndigheter i mars.

– I diplomatisk sammenheng skal brev mellom to nasjoner alltid besvares. Alt annet er å se på som en fornærmelse, sier Moland.

- Dropp bistanden

Moland mener Norge må gjøre mer enn bare å spørre pent. Han foreslår at Norge stanser bistanden til Kongo fram til de to nordmennene er ute av landet.

– De svarer ikke på brev og avtalte telefonmøter. Samtidig pumpes penger inn i landet gjennom bistandspenger. Handlingene deres får ingen konsekvenser. Jeg tror myndighetene trenger noe å forhandle med, enten gulrot eller pisk. Kommer du med tomme hender har du lite å stille opp med rundt forhandlingsbordet, sier han.

Michelsen opplyser at norsk bistand i Kongo konsentrerer seg om to områder; humanitær hjelp og skogbevaring.

— Hjelpen går ikke til regjeringen i landet, men til mennesker i stor nød, som ofte utsettes for grufulle overgrep. Flyktningsituasjonen i det østlige Kongo har en urovekkende utvikling i negativ retning. Derfor bør ikke dette settes opp mot hverandre, sier Michelsen.

Han sier at skogområdet Kongobassenget er et av verdens viktigste områder å bevare, noe som har stor betydning for å bekjempe den globale oppvarmingen.

— Heller ikke dette kommer først og fremst myndighetene i Kongo til gode, sier Michelsen.

Har det bra

Moland snakket sist med sønnen på søndag. Han fortalte at det etter forholdene sto bra til.

– De klarer på en utrolig måte å holde motet oppe. Hadde de ikke klart det så hadde de vel ikke vært i live, sier faren.