Nå foreslår rådmannen og økonomisjefen at kommunen reduserer pengebruken til denne gruppen ned til et ¿forsvarlig, statlig nivå¿. Det betyr at tilbudet blir vesentlig redusert.

Det er ingen i administrasjonen, og heller ikke blant politikerne som ønsker å gi denne gruppen et dårligere tilbud. Men i og med at staten ikke følger opp, blir kommunen tvunget til en kursendring. Saken har vært tatt opp med de sentrale myndigheter ved en rekke anledninger, men selv om man møter en stor grad av forståelse for problemet, så blir det med det.Vanskelig sak

Rådmann Odd Eldrup Olsen karakteriserer debatten omkring ressursbruken som uverdig.

¿ Dette er en liten gruppe, og i et velstandssamfunn som vårt skulle en debatt omkring dette på kommunalt nivå være helt unødvendig. Hadde staten tatt sitt ansvar på alvor hadde vi unngått dette, sier han.

Ordfører Lars Lauvhjell retter også flengende kritikk mot fylkesmannen, som han mener taler med to tunger.

¿ Fylkesmannen gir uttrykk for at vi bruker for mye ressurser på denne gruppen, mens folkene i hans stab sier det motsatte, sier ordføreren.

Kutter 1.5 mill.

Rådmannen foreslår at man neste år reduserer ressursbruken med 1,5 millioner kroner. Videre er han innstilt på ytterligere kutt i årene som kommer.

¿ Ressursbruken må reduseres ned til et ¿forsvarlig¿/statlig nivå på disse tjenestene, dersom staten ikke tar et reelt økonomisk ansvar for denne brukergruppen, hevder rådmannen. Protester

Men om politikerne vil følge rådmannens anbefalinger er usikkert. Det man imidlertid vet er at slike kutt vil avstedkomme kraftige reaksjoner fra pårørende og andre, som vil hevde at det er direkte umoralsk å la sparekniven ramme de svakeste av de svake.

Og en slik debatt frykter politikerne.Flere tiltak

Men det kommer flere upopulære forslag på bordet. Rådmannen ber for eksempel politikerne vurdere å hente hjem de elevene Risør kommune har på Songe skole og Tvedestrand Ungdomsskole. På årsbasis vil kommunen kunne spare 350 000 kroner ved et slikt grep.

Et alternativ er også å utsette utbyggingen av Hope skole. Utbyggingskostnadene er stipulert til 6.5 millioner kroner, og vil belaste kommunen med 850 000 kroner i året.

Kutt i PP-tjenesten er et annet alternativ. Risør har i dag en meget godt utbygd PP-tjeneste, og dersom man bort en stilling sparer man 330 000 kroner.

Rådmannen mener videre det kan være aktuelt å kvitte seg med en del kommunale veier, for på den måten å få redusert vedlikeholdsutgiftene.

I dag er Risør med i den interkommunale musikkskolen. Men det koster penger. Dersom man dropper dette samarbeidet, og istedenfor samordner musikk— og kulturskolen i egen drift, kan man spare penger også her.Økte inntekter

Men det er ikke nok å kutte utgifter. Man må også øke inntektene. Innføring av eiendomsskatt og salg av energiaksjer vil gi store effekter. Men det kan bli vanskelig å få flertrall for disse alternativene. Alternativet til salg av aksjer i Agder Energi er å få en større avkastning på den kapitalen man har i kraftverket.

Rådmannen mener også det er grunnlag for å øke leieinntektene på kommunale bygg, det vil si de bygg som leies av private.

Det stilles også et stort spørsmålstegn ved kommunens næringspolitikk. Skal kommunen kunne tilby byggeklare næringsarealer gratis, eller skal man be om å få refundert de grunnlagsinvesteringer kommunen har? I forslaget til økonomiplan er det kun med delvis refusjon for grunnlagsinvesteringene.Få signaler

Da rådmannen og økonomisjefen presenterte budsjettforslaget for 2001 og økonomiplanen for de nærmeste fire årene, fikk de ingen klare signaler fra politikerne på hva som burde gjøres. Det er derfor høyst uklart hva som blir det endelige resultatet av årets budsjettprosess. Takket være at kommunen har en del oppsparte midler vil man klare seg forholdsvis greit neste år. Men da er også sparepengene brukt opp. Og i 2002 starter problemene for alvor. Da er kommunen gjeld pr. innbygger økt fra 24 000 kroner pr. innbygger til vel 40 000 pr. innbygger. I slutten av 2004 vil Risør kommunes gjeld være oppe i 307 millionert kroner, eller 44 000 pr. innbygger.

Og det betyr renter og avdrag på vel 20 millioner kroner.