— Jeg er helt enig med Jan Erik Stokkebokjær som uttaler i lørdagens utgave av Tvedestrandsposten at vi trenger økt innflytting for å få fart på Tvedestrand. Etter min og TTLs mening bør det være uproblematisk å lage ett eller flere boligområder i strandkanten, sier varaordfører Jan Dukene.

Attraktive tomter betyr i Tvedestrand at husene skal ligge like ved sjøen slik at folk omtrent skal kunne gå i tøflene ut på brygga.

Blant politikerne er det enighet om at boligområdene må være attraktive, men nøyaktig hvor langt ned i strandsonen man skal gå er det delte meninger om. Dukene mener det er mange sjønære arealer som ikke har næringsinteresse og heller ikke brukes av allmenheten.

— Noen av disse arealene bør brukes for å sikre utvikling. Når det gjelder de ytre deler av kommunen, steder som i stor grad benyttes som friområder av almenheten, er det naturligvis ikke snakk om å tillate utbygging, sier Dukene.Boplikten

— Hindrer de strenge boplikt-reglene en positiv utvikling i Tvedestrand, slik Stokkebokjær hevder?

— Jeg tror ikke det er så galt at boplikten setter bom for utvikling, selv om reglene også etter min mening er for strenge. Egentlig var det ingen politikere som ønsket de bopliktreglene vi har i dag. I kommunestyret ble det imidlertid votert fra ytterkantene og vi havnet på et alternativ midt i mellom.

— Blir folk som er interessert i å bygge bolig i Tvedestrand gjort oppmerksom på at barna må bosette seg fast dersom de vil beholde barndomshjemmet?

— Det vet jeg ikke. Jeg tror ingen har tenkt på det. Foreløpig er vel heller ikke denne problemstillingen så aktuell i boligfelt - det er vel få som vil bruke et hus her som fritidsbolig.

— Hva med det planlagte boligfeltet på Lyngør?

— Jeg velger å se denne saken isolert. Det er ikke noe i veien for at kommunestyret her kan innføre strenge regler som hindrer at husene brukes som sommerhytter av neste generasjon. Husbyggerne vil da på forhånd være klar over hvilke regler som gjelder. Det er noe annet enn å legge en klam hånd over hele kommunen.Oppmyking?

— Har dere i «det politiske miljø» diskutert hvorvidt bopliktreglene bør opp til ny vurdering for å få til en oppmyking?

— Vi som er kritiske til de strenge reglene har snakket om dette. Jeg tror imidlertid det er en frykt for at de restriktive kreftene er så sterke at resultatet av en ny politisk behandling like gjerne kan bli det motsatte av en oppmyking - nemlig at eiendomsretten blir ytterligere strupet.

— Fakta om hvorvidt boplikten virker etter hensikten burde vel kunne sikre en nøktern diskusjon?

— Det ville vært interessant å se resultatene av en seriøs undersøkelse av hvorvidt boplikten har den tilsiktede effekten. Såvidt jeg kan se har ikke kommuner uten boplikt større problemer enn oss.Lite vitalitet

— Er Tvedestrand i ferd med å sakke faretruende akterut?

— Det virker som om deler av Tvedestrand er på vikende front. Det later til å være lite vitalitet og livsgnist hos enkelte. Det gjelder både politikerne og næringslivet. Men jeg nekter å tro at Tvedestrand vil dø ut! Vi har virkelig kreative mennesker og vi trenger enda flere. Disse må bakkes opp. Jeg er lei av tendensen til hest mot Kjell Lunde som vil bygge kjøpesenter på Bergsmyr.

— Sterke krefter ivrer for at Tvedestrand må dra seg selv etter håret opp av myra. Vil denne prosessen skyte fart i tida framover?

— Jeg tror og håper det. Jeg er overbevist om at en satsing på Bergsmyr vil komme hele Tvedestrand sentrum til gode. Og jeg håper virkelig at sentrumsforeningen får det nødvendige antall medlemmer til å komme i gang med sitt viktige arbeid. I Tvedestrand er vi avhengige av hverandre og kan nyte godt av hverandres innsats. Hele kommunen er avhengig av et sterkt sentrum. Vi må støtte de som vil noe, ikke hakke på hverandre.Forutsigbarhet

— Hva bør politikerne gjøre?

— Vi må legge tilrette for vekst bl.a. gjennom kommuneplanen og ved å holde på definisjonen av Bergsmyr som en del av sentrum. Reguleringsarbeidet må basere seg på at folk i størst mulig grad skal få etablere seg der de ønsker. Vi må dessuten innse at ikke alle som starter egen virksomhet vil klare seg. Dersom politikerne skal gardere seg på alle bauger og kanter, får vi ingen utvikling i det hele tatt!

Dukene ser det i tillegg som uhyre viktig at næringslivet og utbyggere har forutsigbare rammer å operere innenfor. Politikerne må ikke endre endre oppfatning som de skifter skjorte. De store linjer må trekkes for mer enn fire år av gangen.

— Jeg har stor tro på Tvedestrands framtid og er overbevist om at vi sammen skal kunne få «dreis» på utviklingen - selv om vi kan være uenige om enkelte detaljer i den store helheten.