KRISTIANSAND/GRIMSTAD: I perioden mai til august har Næringsmiddeltilsynet over hele landet gjennomført kontroller av kjølediskene i matvarebutikkene. Næringsmiddeltilsynet i Vest-Agder koordinerer undersøkelsen. Rapporten vil foreligger i slutten av oktober, men de første lokale tallene foreligger nå.I Aust-Agder ble det kontrollert 191 kjøledisker og kjølerom i 65 virksomheter. Bare i vel 40 pst av diskene ble temperaturen mål til å være innenfor kravet i kjøleforskriften. Kontrollørene fra Næringsmiddeltilsynet i Grimstad noterte seg for temperaturer mellom -1 og + 4 grader i 82 disker.I 76 disker var temperaturen mellom + 5 og + 7 garder, i 33 mellom 8 og 11 plussgrader.— I en disk ble det målt 13 grader, en annen 16 og en med hele 20 garder. I disse tre tilfellene ble det fattet hastevedtak og diskene ble stengt med det samme, forteller Kjell Ole Madsen ved Næringsmiddeltilsynet i Aust-Agder. Han sier de i etterkant har fått tilbakemelding om at de tre diskene er reparert og nå er i orden.Av 86 matvarebutikker som er kontrollert på Østlandet, var bare 4 uten feil i kjølediskene. Næringsmiddeltilsynet i Vest-Agder tror ikke det er særlig annerledes på Agder.- Den lokale undersøkelsen som er gjort i Telemark, Follo, Gjøvik og Toten viser at det er feil på mange kjøledisker. Jeg tror resultatene av undersøkelsen som er gjort her vil vise omtrent samme prosenttall, sier tilsynsingeniør Fredrik Ording til Fædrelandsvennen.- Noen steder er det laget lokale rapporter ved siden av den landsomfattende, og det er resultatene fra disse undersøkelsene som kommer nå. Vi har ikke gjort det i Agder, sier Ording. - Jeg ser at i ett tilfelle ble det målt 26 grader i en kjøledisk der det skal være mellom 0 og 4 grader, slike ekstreme utslag har vi aldri opplevd hos oss.Mens undersøkelsene pågikk ble en rekke butikker gitt pålegg om å rette opp feil ved kjølediskene. I enkelte tilfeller er disker blitt stengt fordi feilene har vært for store. Fredrik Ording sier imidlertid at i de fleste tilfeller klarer butikkene å rette opp manglene slik at temperaturen kommer innenfor grensene i forskriften.Rådgiver Knut Solem i Næringsmiddeltilsynet til VG at de store matvarekjedene vil bli innkalt til møte fordi det er viktig å få diskene i orden. Ved høye temperaturer ødelegges maten raskt og kan innebære helsefare for kundene.Forskriftene i Norge er svært strenge og det viser seg at det er veldig vanskelig å holde 4 grader i en kjøledisk. Butikkene er for lite offensive i forhold til å finne temperaturen, ofte måles det på samme sted gang på gang. Når Næringsmiddeltilsynet ved inspeksjoner finner høyere temperaturer andre steder. er ofte overraskelsen stor.Fredrik Ording ved Næringsmiddeltilsynet i Vest-Agder tror det kan differensieres mer mellom matvareslagene og at varene kan stables bedre i diskene. Egne kjølerom der alle kjølediskene er samlet brukes av noen butikker, det gir kjøling i to trinn og er sikrere. Etterhvert vil det også komme kjøledisker som gjør det lettere å overholde kravene i forskriftene.terje.andersen@fedrelandsvennen.no