KRISTIANSAND: Klokken 1300 tirsdag offentliggjorde politiet kriminalitets-statistikken for 2004, sammenlignet med årene før.

— Voldskriminaliteten er fortsatt i en utvikling mot grovere overtredelser, i tillegg til at den definerte gatevolden er markert, går det fram av rapporten fra politimester Bjørn Hareide.

I 2002 delte politiet ut 81 voldsalarmer, i 2003 delte de ut 118 mens det i fjor ble etablert hele 125 voldsalarmer. Og mens 155 ble ilagt besøksforbud i 2002, fikk 185 det samme i 2003. I fjor ble det utstedt 197 besøksforbud.

"Voldskriminaliteten har gått ned med 1,4 % men volden har blitt grovere i 2004 og det har vært en oppgang i antallet legemsbeskadigelser, mens legemsfornærmelsene har gått noe ned. Saker med trusler og tvang har økt noe, mens antallet for ran og utpressing har økt til dels dramatisk. I løpet av året registrerte vi flere bankran i politidistriktet. Dette er saker vi de tidligere år har vært forskånet for. Det er for tidlig å ha en klar oppfatning av hva som er årsaken til den negative utviklingen i ransstatistikken i 2004, men vi regner uansett med at den oppklaringsprosenten som ligger tilnærmet 100% vil bidra til en nødvendig avskrekkende effekt," skriver politimesteren.

"Sedelighetssakene har økt med 17,2 % i 2004, til tross for at det er en nedgang på 2,1 % i voldtektssaker og forsøk på voldtekt.

Den grove narkotikakriminaliteten utgjør hovedtyngden av den organiserte kriminaliteten i politidistriktet. Vi har i de senere år avdekket sammenkoblinger mellom flere velorganiserte kriminelle miljøer. Det tenkes her særlig på etablerte kosovoalbanere, tilreisende litauere, kosovoalbanere som har søkt asylstatus, rumenere som har spesialistert seg på tapping av bankkort i bruk på automater og de kriminelle MC-miljøene. Organiserte utenlandske kriminelle miljøer fra Østeuropa har i økende omfang meldt seg på banen innen både organisert vinningskriminalitet og organisert narkotikatrafikk.

Omfanget av den grove narkotikakriminaliteten er urovekkende, og miljøene er stadig lukkede og profesjonelle," skriver politimesteren.