— Vi er spent på den videre utviklingen av EU og Øst-Europa. Vi ser for oss enda mer trafikk. All statistikk både hos oss og politiet viser at det blir en del kriminalitet med østeuropeerne, sier kontorsjef ved Tollvesenets grensekontroll i Kristiansand, Helge Breilid, til Fædrelandsvennens nettavis.

Halvårsstatistikken fra Tollvesenet viser stor økning i smugling av både amfetamin og valuta. 10,3 kilo amfetamin ble beslaglagt på Kristiansand havn første halvår i år, mot 55 gram i fjor. Den store mengden skyldes i hovedsak et ti kilos stort narkotikaparti som to polakker forsøkte å kjøre i land fra danskefergen i april.

— Polakker, og østeuropeere i det hele tatt, har knyttet seg kontakter i Norge. Det kommer såpass mange at vi ikke har noen full kontroll, men vi prøver å holde fokus på dem, sier Breilid.

Gjennom fire enkeltbeslag på mellom 370 000 og 520 000 kroner, har tollerne også beslaglagt over halvannen million kroner hittil i år. Polakker stod for alle tilfellene.

— De sier stort sett at de skal kjøpe traktorer og landbruksprodukter i Norge, sier Breilid, og påpeker at grensen for å ha med seg kontanter over landegrensen er på 25 000 kroner.

Tollvesenets statistikk viser i tillegg at 68 000 sigaretter og 14 400 dopingampuller er blitt beslaglagt i år. Breilid tror aktive tollere på svenskegrensen har ført til større trafikk i Kristiansand.

— Kontrollene på svenskegrensen er intensivert. Tollvesenet ruster opp der borte. Dermed kommer en del av de proffe tilbake til danskefergen, sier han.