LILLESAND: — Det er selvfølgelig trist at vi må legge ned etter så mange år, men vi har hele tiden slitt med å få nok folk på tiltak hos oss, så vi ville ikke drive på slik lenger, forklarer butikkleder Marianne Gunnufsen.

Fretex-butikken har holdt til på Tingsaker siden 1992. Butikken er en viktig samarbeidspartner til Aetat i det å kurse, kvalifisere og trene opp arbeidstakere som er på attføring eller har behov for annen tilrettelegging. Mange bedrifter har inngått fast avtale med Aetat om å få personer som har behov for attføring, men Fretex i Lillesand har aldri klart å få til en slik avtale med Aetat. I tillegg går Fretexs husleiekontrakt ut, og de har valgt å ikke fornye.

Ikke nok ansatte fra Aetat

— Fretex er en attføringsbedrift, men vi har ikke fått til noen fast avtale som gjør at vi blir en godkjent tiltaksarrangør for Aetat. Det gjør at vi bare får inn ansatte med ujevne mellomrom, og det er ikke det vi ønsker. Vi er ikke interessert i å fortsette å drive uten en fast avtale, forklarer Trond Ivar Vestre, daglig leder av Fretex Vest-Norge.

Gunnufsen har selv vært med på å ta avgjørelsen om nedleggelse.

— Så jeg har full forståelse for det som skjer. Vi er fullstendig klar over situasjonen butikken er i. De prøvde å stenge den for to år siden, men da kjempet vi for å beholde den. Nå har vi selv innsett at dette går ikke. De siste par-tre årene har det bare kommet folk dann og vann, og det går ikke, sier Gunnufsen.

Hun blir selv overført til Fretex-butikken i Kristiansand. De andre ti som er sysselsatt i butikken, de fleste gjennom sosialkontoret, mister jobbene sine.

— Det er selvfølgelig trist at de ikke får jobbe i butikken mer. De trives godt, og vi har fått mange ut i arbeidsliv og på skole i løpet av årene vi har holdt på, så det vil nok bli et savn.

Ny butikk i Grimstad

— Vi synes ikke det er greit at vi er ute av Aust-Agder, vi tror hvert fylke bør ha en slik tjeneste hvor brukere kan velge hvor de vil være. Derfor håper vi nå at vi kan få etablert en ny Fretex-butikk i Grimstad, forklarer Vestre.

— Vi har søkt om å få ti APS-plasser i Grimstad (arbeidspraksis i skjermet virksomhet), og håper vi skal få til å åpne en butikk der. Men hva slags tiltak vi får til avhenger av hvor mange plasser vi får tildelt fra distriktsarbeidssjefen, som bestemmer. Får vi et positivt svar raskt, håper vi å kunne være i gang i løpet av høsten, sier han.

Også Fretex-butikken i Førde blir lagt ned på grunn av at de ikke har fått til en formalisert avtale med Aetat.

I tillegg blir butikken på Klepp lagt ned fordi butikken ikke fikk plass i et kjøpesenter.

Fra før er også butikkene i Oslo, Drammen og Skien lagt ned på grunn av dårlig lønnsomhet.