KRISTIANSAND: — Jeg synes det er svært spekulativt å sko seg på andres giverglede, sier Terje Mosnesset, informasjonssjef i Kreftforeningen.

— Og det verste er at de utnytter folks vilje til å støtte en god sak som kreftsaken, sier han videre.

«Live Strong»-armbåndet spiller på navnet til syklisten Lance Armstrong, som vant over kreften han fikk konstatert i 1994. Etter dette ble stiftelsen «Lance Armstrong Foundation» opprettet og har blant annet solgt over 40 millioner av de gule armbåndene på verdensbasis. Bare i Norge har det blitt solgt over 50.000 armbånd. Pengene går til kreftkampen.

Ville støtte

Det var Solveig Waage som oppdaget forfalskningen da hun tilfeldigvis gikk forbi selgeren og trodde hun kjente igjen de svært populære armbåndene.

— Jeg ville kjøpe ett, og hadde betralt. Alt var bra inntil jeg kjente på armbåndets konsistens, som var helt annerledes enn de ekte, sier Waage.

Hun har flere venner som har kjøpt armbåndet, og fikk selv også lyst til å støtte kreftsaken.

— Da jeg spurte selgeren om det var ekte «Live Strong»-armbånd hadde han bare et enkelt svar, og det var nei.

Waage spurte hva pengene gikk til og fikk til svar at de skulle brukes til Israel-Palestina konflikten.

— Jeg synes det er utrolig frekt at pengene går til noe helt annet. Han sa ikke at det var falskt før jeg spurte han heller, sier Waage.

Uklart

Da Fædrelandsvennen senere snakket med Eli, som ikke ønsket å oppgi etternavnet sitt, fikk vi høre en annen versjon.

— Pengene går til å bygge opp et senter i India der man skal kunne bygge seg opp åndelig og mentalt, sier Eli som er fra Storbritannia.

— Dette virker veldig rart. Hvorfor sier du i det ene sekundet at pengene går til et åndelig senter i India, mens du i det neste forteller en kunde at de skal brukes i Israel-Palestina konflikten?

— Det er fordi jeg har snakket med min venn (en annen selger) og vi har kommet fram til at det enkleste er si at pengene går til India, sier Eli.

— Hvorfor det?

— Så slipper vi å vekke mer irritasjon, mange har så sterke meninger om konflikten mellom Israel og Palestina. Vi vil egentlig bare samle inn penger til dem, sier Eli.

Eli sier han vil sette opp skilt ved armbåndene der han står i Markens, om at pengene går til India og ikke til «Live Strong»-kampanjen.

tor.h.mosdol@fedrelandsvennen.no