For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: — Vi har sendt ut dobbel lønn. Dette er en menneskelig svikt. Det er rett og slett tatt et tastetrykk for mye, sier Arild Rekve, fungerende rådmann i Kristiansand kommune.

Hele 6218 ansatte i kommunen fikk i går inn dobbel lønn på kontoene sine. Totalt 68.902.000 kroner for mye ble betalt ut i lønning.

— Da er beløpet lett nedrunnet til nærmeste tusen, forteller Rekve.

Det var krisemøte i lønnssektoren i går ettermiddag.

— Vi er ille ute. Vi fikk beskjed fra banken om at det ikke er lov til å trekke pengene umiddelbart, sier Eva Knap, koordinator for lønnsavdelingen i kommunen.

Kommunen trodde i går formiddag at det var en enkel prosess å tilbakeføre pengene. Det viste seg å ikke være fullt så lett.

— Pengene vil bli trukket tilbake, men det er litt usikkert når. Kommunens ansatte må være klar over at dette ikke er penger de kan beholde, forteller Knap.

Stoppet av loven

Sparebanken Pluss forvalter pengene for Kristiansand kommune. Banksjef Kjell Omland forteller at arbeidet med å rette opp i lønnsrotet pågår for fullt.

— Finansavtaleloven sier at banken ikke har anledning til å belaste kundenes konto. Det virket først logisk på oss at dette kunne gjøres, men det er ikke lov, sier Omland.

Banken har i dag forsøkt å få kontakt med Kredittilsynet og Finansdepartementet. Men på grunn av ferieavvikling har det vært vanskelig å få tak i folk.

— Vi skal ha et nytt møte med kommunen tirsdag formiddag. Fram til det skal vi forsøke å avklare hvordan vi kan løse problemet, forteller Omland.

Banksjefen forteller at mange kunder har reagert på lønnsrotet.

— Jeg kan ikke si når alt er i orden. Det vet vi mer om når vi har fått sjekket med de ulike instansene, vi kan ikke gjøre mer i dag, sier Omland.

— Hva med rentekostnadene?

— Jeg vet ikke helt hva som vil skje, men siden renten er så lav, er det snakk om småpenger, mener Omland.

Menneskelig svikt

Årsaken til lønnsrotet ligger hos regnskapsavdelingen i kommunen.

— En av de ansatte sendte en fil med beløpet med lønnsutbetaling til banken. Vedkommende fikk en feilmelding, og sendte derfor filen på nytt. Begge filene kom tydeligvis gjennom, og dermed sendte banken ut lønning to ganger, forteller Knap.

Eva Heimly jobber på lønningskontoret i kommunen og var en av de første som oppdaget feilen i går morges klokken syv.

— Vi følte oss rimelig sjakk matt da vi fikk rede på det, forteller Knap.

Det ble satt i gang hektisk møteaktivitet for å rette opp i feilen. Det har gått hardt inn på den ansatte som gjorde feilen. Vedkommende ble skjermet for media i går.

— Det er en person her som er ganske fortvilet, fortsetter Knap.

Selve feilen ble gjort rett før helgen, da filen ble sendt til banken.

— Vi gjør dette noen dager før, slik at alle får pengene inn på konto på lønningsdagen, som er i dag, forteller Knap.

— Dette er ingen katastrofe, det er en feil som er begått og som vi nå retter opp i. Hadde vi tapt 69 millioner hadde jeg heller fått kalde føtter. Det er ikke noe småbeløp, akkurat, sier Rekve.

— Den vanlige lønna kommer inn på konto som normalt. Men det kommer et tilsvarende beløp i tillegg. Det vil bli trukket tilbake, sier Rekve.