For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: — Hvis jeg ikke får lov til å ha den firehjuls hengeren bak etter den elektriske rullestolen min, fratar de meg friheten, sier den uføretrygdede 51-åringen som opprinnelig er fra Flekkefjord.

Nå bor Sigvald Kongevold i serviceleilighet på Egshaugen i Kristiansand. I fjor fikk han elektrisk rullestol. Den har åpnet nye muligheter for den ingeniørutdannede tidligere skipsverftseieren.

— Nå kan jeg ta med garn, bensintank og alt utstyr jeg trenger til båten, slenge det bak i hengeren og kjøre ned til båten nedenfor sykehuset. Samtidig kan jeg få fraktet med meg fisk tilbake igjen til leiligheten. Det har gitt meg en fantastisk frihet at jeg kan klare dette på egen hånd, sier Kongevold.

— Det kan jo ikke være trafikkfarlig. Den går jo ikke mer enn ni kilometer i timen, fremholder han.

Hjelpemiddelsentralen ser imidlertid ikke med blide øyne på kreativiteten hans. Den har sendt ham en advarsel om at rullestolen kan bli inndratt på grunn av dette «misbruket».

Sjøsatte båten

Kongevold har laget en festeanordning bak på rullestolen, slik at den kan trekke forskjellige ting.

— Jeg innser at jeg gikk litt langt da jeg brukte rullestolen til å få sjøsatt båten min, en liten femtenfoter, tidligere i år. Da brukte jeg båthengeren og kjørte båten helt ned til elva hvor jeg skulle sjøsette den. Det var i tyngste laget for rullestolen, og jeg fikk litt hjelp helt på slutten der, forteller Kongevold.

— Jeg fikk en advarsel fra Hjelpemiddelsentralen for dette, og det aksepterer jeg.

Lånte lift

At han også brukte den elektriske rullestolen til å slepe en lift fra sykehusområdet og ned til Egshaugen, erkjenner han var i heftigste laget.

— Jeg hadde kjøpt en elektrisk peis til leiligheten min. Den veide 120 kilo og var umulig å få opp trappene til fjerde etasje. Jeg så at det sto en lift på sykehuset, og den var ikke låst. Dermed lånte jeg den og slepte den ned utenfor blokka. Helt på egenhånd klarte jeg å løfte peisen inn i leiligheten, forteller Kongevold. Han legger til at han kjørte liften tilbake igjen straks etterpå.

— Det er greit at dette er i meste laget og vel så det. Jeg har sagt til Hjelpemiddelsentralen at jeg ikke skal gjøre det mer. Men hengeren kan de ikke ta fra meg. Det har gitt meg et nytt liv og ny frihet å kunne komme meg rundt på egenhånd og hente og bringe ting uten å være avhengig av andre. Det er jo som en liten varehenger. Det er mye bedre at vi kan være selvhjulpne i stedet for at det drar på seg transportutgifter, mener Sigvald Kongevold.

Kongevold ble ufør etter et overfall og ran i Tyskland i 1986. Da fikk han brudd i nakken og fikk dårlige prognoser. Likevel kom den tidligere aktive kajakkpadleren seg på beina igjen.

For fire år siden ble han på nytt satt tilbake. På Karmøy holdt han på med noe arbeid ute på en veranda da en planke falt over beina hans. Kongevold falt bakover og slo ryggen i en dørstokk. Han lå hele novembernatten delvis ute før han om morgenen fikk karret seg inn i leiligheten. Først etter tre døgn fikk han legehjelp.

— Det gikk nesten et år før jeg klarte å gå fra senga til toalettet, forteller han.

— Begge gangene har jeg mot alle odds kommet meg såpass at jeg har kunnet gå korte avstander. Men jeg er helt avhengig av elektrisk rullestol. Armene og skuldrene er utslitt etter å ha brukt manuell rullestol i årevis. Jeg håper Hjelpemiddelsentralen vil være litt fleksibel med meg, sier Kongevold.

Selge reklameplass

Han har nå planer om å montere finerplater bak på hengeren med mulighet for firmaer til å kjøpe reklameplass.

— Det kan være en god mulighet for folk med funksjonshemming til å tjene seg noen ekstra kroner. Det er stor interesse for hengeren. Jeg får veldig mange spørsmål fra folk som lurer på hvor jeg har fått fatt i den og kan tenke seg en slik en selv, sier Kongevold.

— Jeg har laget skisser på hvordan det kan lages en patent som er enklere å kjøre med enn denne hengeren med fire hjul som jeg har. Det krever litt kjøreerfaring for å rygge en slik en, opplyser Sigvald Kongevold.

svein.versland@fedrelandsvennen.no