KONGSVINGER: Tirsdag møtte Tjøntveit i Glåmdal tingrett, som skal avgjøre om Grimstad-mannen skal utleveres til USA.

Påtalemyndigheten i USA har tatt ut tiltale for bedrageri mot 72-åringen, på bakgrunn av at han skal ha inngått en avtale om å lease ut et fly på falske premisser. Tjøntveit skal urettmessig ha mottatt 12 millioner dollar, som tilsvarer om lag 84 millioner norske kroner med dagens kurs. Bedrageriet skal ha skjedd mens 72-åringen bodde i USA i slutten av 1990-årene.

— Jeg fremskaffet fly, men kineserne prøvde å forandre avtalen i siste sekund. Dette kontraktsbruddet er senere behandlet av domstolene i New York, og da vant vi. Man kan ikke straffeforfølges for å ha benyttet penger man er tilkjent av rettsvesenet, hevdet Tjøntveit overfor VG tidligere denne uken.

- Utsatt for en heksejakt

Tjøntveit nekter straffskyld etter tiltalen, og bestrider også kravet om utlevering.

— Jeg vil råtne bak et gitter om jeg utleveres. Man sender ikke en mann på 72 år til USA, det blir det samme som å legge meg i graven, sa Thor K. Tjøntveit i retten tirsdag, ifølge Agderposten.

Ifølge avisen brukte Grimstad-mannen ord som «heksejakt», og «konspirasjon» i sin beskrivelse av saken. Tjøntveit gikk i går hardt ut mot Økokrim, som representerer påtalemyndigheten i begjæringen om utlevering.

Økokrim: - Kan utleveres i 2010

Økokrim mener vilkårene for utlevering er til stede. Aktor Lise Gro Søreide opplyste i retten at Økokrim mener det ikke foreligger personlige forhold som gjør at utlevering er i strid med grunnleggende humanitære hensyn.

Tjøntveit soner for tiden en dom på fem og et halvt års fengsel i Kongsvinger fengsel for momsbedrageri. Om to år kan Tjøntveit prøveløslates, og Økokrim mener Grimstad-mannen da kan utleveres til USA.

Tjøntveits forsvarer, Nils Jørgen Vordahl, hevdet utlevering først er aktuelt når Tjøntveit har sonet ferdig i 2012. Da vil Grimstad-mannen være 76 år gammel.