KRISTIANSAND: — Han har en svært lav terskel for å gripe til voldsomheter. Han mangler naturlige sperrer. Han har en manglende evne til å kontrollere impulsive voldsreaksjoner. Han kan ikke gjemme seg bak sitt temperament og heller ikke bak en konkret bevissthets- eller følelsesmessig blackout.

Dette skriver sorenskriver Ivar Oftedahl i dommen fra Kristiansand tingrett.

Oftedahl uttalte dette ved avslutningen av hovedforhandlingen i tingretten 8. september da han spurte ut den tiltalte 21-åringen:

— Det er ikke lett å ha sympati med deg etter det vi har hørt.

I dommen gis likevel 21-åringen én sjanse til. Dette til tross for aktor Erik Erland Holmens advarsel i retten. Holmen ville ha forvaring i seks år med en minstetid på fire år:

— Samfunnet kan ikke ta sjansen på å ha ham i frihet etter soning. Han er en av de farligste i samfunnet, mente Holmen, som trolig kommer til å anke dommen.

21-åringen knuste et vindu hos Grønberg sport ved 03-tiden denne skjebnesvangre natten, stjal en kniv og gikk etter to menn som han og kameraten hadde vært i klammeri med. Da han så en av dem - en mann av utenlandsk opprinnelse i Vestre Strandgate - løp han på ham bakfra og påførte ham et livstruende 10-15 centimeter dypt stikk i ryggen.

— Handlingen ligger nær opp til drapsforsøk, er dommen i dommen.

Deretter løp han etter den andre mannen inn på utestedet Leopold. Han truet ham og hogg kniven flere ganger i døren som mannen barrikaderte seg bak.

— Dette er en særdeles aggressiv og aktiv trussel om legemskrenkelse med kniv. Formålet med forfølgelsen var å gi også ham en omgang med kniven, skriver dommeren.

Om selvmordsforsøket på cella i fengselet dagen etter pågripelsen der han tente på gardinene og raserte cella, skriver sorenskriveren:

— At handlingen var et utslag av fortvilelse og et ønske om å begå selvmord på grunn av den situasjonen han hadde brakt seg i, er uten betydning for straffbarheten.

Den unge voldsmannen har sittet tre år i fengsel allerede. Nå må han sone tre år til, som inkluderer en reststraff fra en tidligere dom. Han har fått et halvt års rabatt for tilståelsen. Dommeren mener han må på behandling både for rusproblemet og i voldsterapi.

Han er også dømt til å betale 40.000 i erstatning til knivofferet som er bosatt i Oslo.