ÅSERAL: Årets første store sauesanking i Åseral er gjennomført. Tirsdag kveld kom saueveteranen Olav Bjerkreim (63) ned fra heia med rundt 4000 sau og lam. Drifta til Bjerkreim samler sau fra hele den sørlige den av Åseral vesthei, det såkalte Strennan Beitelag. Det er en helt spesiell stemning i Kyrkjebygd når lufta fylles av lyden av mange hundre sauebjeller.

Olav Bjerkreim har hatt ansvaret for sankinga i denne delen av heia helt siden 1963. Han opplyser at sankinga i år foregikk under svært vanskelige værforhold. I tillegg til dårlig sikt på grunn av tåke og regn, skapte oversvømte bekker og elver problemer. Bjerkreim er likevel fornøyd med resultatet.

— Lammene ser fine ut og vi har funnet det meste, sier han.

Sankinga i år foregår noen dager tidligere enn vanlig. Lite snø i fjellet sist vinter gjorde at beitet kom tidlig i år. Dette gjør at beitet blir tidligere utvokst og næringsfattig på høsten. Imidlertid er det mye godt høstbeite på Jæren i år. Den tidlige sankinga skaper derfor ikke problemer.

Det er lang tradisjon i Åseral for utleie av sauebeite til sau fra Rogaland. Mye av beitinga er organisert gjennom Åseral Beite og Sankelag. Gjennom en god organisering av tilsyn med dyrene gjennom beitesesongen og felles sanking, reduseres tapet av sau og lam på beite. Dette er viktig for økonomien i næringa.

Til helgen kommer hoveddrifta til Brå beitelag ned til samlegardene på Røysland under ledelse av Kåre Skretting.

Av ØYVIN MOLTUMYR