Google har utviklet teknologi som gjør det mulig å søke i tekstene til trykte bøker online. Husker man et ord eller en setning fra en roman man har lest, kan man altså søke etter det og finne det igjen, melder Dagens Næringsliv.

Den engelske utgaven av Erlend Loes «Naiv.Super» er hittil første bok som er tilgjengelig på den måten.

– Jeg vil ikke hindre noen i å gjøre dette med mine bøker. Jeg synes i utgangspunktet at informasjon skal være tilgjengelig for alle, og har ingen problemer med at en ti år gammel bok ligger ute, men det har kanskje forlaget, sier Loe.

Han legger til at han er positiv til at også nye bøker legges ut, så sant de ikke kan printes ut i sin helhet fra nettet.

Forleggerbransjen er svært skeptiske.

– Vi vet ikke hvor det som digitaliseres flyr hen. Vi er redde for bruken og hvordan rettighetene blir ivaretatt. Vi lever av rettighetene. Det er hele grunnlaget for et forlag. Vi kan ikke bare gi det fra oss, sier Geir Berdahl, formann i Forleggerforeningen.

Google har planer om å digitalisere mange flere norske bøker og gjøre dem søkbare. Forlag som vil reservere seg, må selv gi beskjed om det.

Torsdag ble det kjent at den amerikanske forleggerforeningen saksøker Google i USA for å hindre søkemotoren å legge ut millioner av bøker på nettet.