– Vi kan dele disse landene inn i to hovedgrupper etter hvorvidt de er allierte eller politiske motstandere av USA, sier Indra Øverland, seniorforsker i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), til NTB.

Han mener at symbolverdien av utviklingslandenes tilbud om hjelp er viktig.

– Den første gruppa består av land som er USAs støttespillere og viktige allierte. Deres tilbud om hjelp kan tolkes som en gest overfor USA, sier NUPI-forskeren. Aserbajdsjan, Afghanistan, Colombia, El Salvador, Honduras og Filippinene er blant disse landene.

Afghanistan, et lutfattig land som er avhengig av bistand, har for eksempel forpliktet seg til å gi 100.000 dollar til hjelpearbeidet, melder nyhetsbyrået Reuters.

USAs ambassadør i Afghanistan, Ronald Neumann, takker det afghanske folket for bidraget.

– Deres medfølelse og raushet er bevis for de sterke båndene mellom våre to folk, sa Neumann søndag.

USA trenger hjelp

– Den andre gruppa består av land som først og fremst tilbyr sin hjelp for å fremme sin egen selvtillit, og for å demonstrere for verden at det ikke alltid er dem som trenger hjelp, men også supermakten USA, sier Øverland.

Blant annet har USAs erkefiender Iran, Cuba og Venezuela tilbudt seg å hjelpe.

– Vi er klare til å hjelpe gjennom Røde Kors dersom det kommer en offisiell forespørsel, sa talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Hamid-Reza Assefi til nyhetsbyrået DPA søndag. Iranske myndigheter sier de dypt beklager tapet av amerikanske menneskeliv og de materielle skadene orkanen Katrina har forårsaket.

Cuba har tilbudt seg å fly over ett tusen leger til Houston sammen med 26 tonn medisiner, og Venezuela har tilbudt seg å sende billig drivstoff og hjelpearbeidere til katastrofeområdet.

Godvilje

NUPI-forskeren legger til at en slik katastrofe kan være en sjelden mulighet til å vise litt godvilje fra land som er politiske motstandere av USA og andre land som er mer nøytrale. Dette kan ha langsiktige politiske konsekvenser.

– Da Hellas bisto i redningsarbeidet etter jordskjelvkatastrofen i Tyrkia for noen år siden førte til det et gjennombrudd i forholdet mellom Tyrkia og Hellas, som hadde vært svært kjølig inntil da, illustrerer NUPI-forskeren.

Ellers har utviklingslandene Armenia, Den dominikanske republikk, Ecuador, Guatemala, India, Indonesia, Jamaica, Mexico, Paraguay og Sri Lanka tilbudt seg å bistå USA i hjelpearbeidet etter katastrofen som har rammet landet.