Oslo (NTB): – Dette er en god løsning, sier nestleder Ole-Erik Iversen i Norsk gynekologisk Forening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Jenter mellom 16 og 19 år har de tre siste årene hatt rett til gratis p-piller. Siden de offentlige utgiftene til gratis prevensjon har økt kraftig disse årene, har Helse— og omsorgsdepartementet i vår laget en ny liste over hvilke p-piller som skal omfattes av gratisordningen. De dyreste pillene var fjernet, mens de billigste og eldste sto igjen.

Forslaget ble møtt av protester både fra fagpersonell og politikere. Nå har departementet snudd og går i stedet inn for at det innføres en fast sats på 100 kroner per måned for å dekke utgifter til prevensjon for tenåringsjenter. Dette beløpet vil dekke de billigste p-pillene. De som ønsker dyrere piller, må dermed betale litt av egen lomme.

Norsk Gynekologisk Forening har hele tiden ment at leger og helsesøstre bør få velge mellom alle typer p-piller for å finne dem som passer best for den enkelte jente. De eldste pillene inneholder større doser hormoner enn de nyeste, og kan dermed gi flere bivirkninger. Iversen understreker at det for de aller fleste vil være helt uproblematisk å bruke de eldste og billigste p-pillene. (©NTB)