Du har kanskje sittet foran peisen med sigaren og en solid slump VSOP i konjakkglasset? Og du følte deg kanskje både mondén og verdensvant da du plasserte glasset flott på skrå oppå den rykende koppen med svart mokka? Nordmenn drikker mest konjakk av alle, men vi har ikke peiling på hvordan den skal nytes. Bare spør Antoine Braastad, tredje generasjons eksilnordmann og storleverandør av konjakk til norske ganer.— Ingen drikker mer konjakk pr. person enn nordmenn. Dere drikker gjennomsnittlig en hel flaske hver i året, sier Antoine Braastad. Braastadene er ett av flere norskættede konjakkhus, i selskap med navn som Larsen og Bache Gabrielsen.- Min bestefar, Sverre Braastad, utvandret fra Gjøvik 13. desember 1899, sier Braastad på riktig godt norsk, men med en kraftig aksent lik den du hører i for eksempel «'Allo 'allo».Denne uka var han på Hotell Ernst for å lære de ansatte elementær «konjakkologi».- Hva skyldes nordmenns fascinasjon for konjakk?- Norge er på åttendeplass i totalkonsum av konjakk. Nordmenn og finner er glade i brunt brennevin fra druer. Svenskene drikker mer whisky, selv om de også drikker en halv flaske konjakk hver i året. Franskmenn drikker bare fem centiliter konjakk hver i året. Og det er mye nasjonalisme ute og går også. De norsk-franske konjakkene står for 75 prosent av salget fra Vinmonopolet, sier Braastad før han går i gang med å drepe samtlige norske konjakkvaner:- Konjakk skal drikkes av små «tulipglass», slik som alle kjellermestre bruker. De store ballongglassene kaller vi bare for «showbizglass». Og du må aldri holde et glass i håndflaten. Konjakk må ikke varmes, og i hvert fall ikke over kaffekoppen. Da dreper du aromaen. Konjakk skal holde romtemperatur mellom 18 og 20 grader, og du skal rulle den frem og tilbake i munnen, sier Braastad.Han har møtt mye rart på sine mange reiser rundt i Norge for å lære nordmenn god konjakk-kotyme. En gang ble han direkte provosert over norsk barbari:- Det var i Fosnavåg. Etter at jeg var ferdig med foredraget, kom en av gutta og kjøpte et glass 100 år gammel konjakk. «Jeg skal lære deg hvordan vi drikker konjakk i Fosnavåg», sa han og tok den på styrten. Jeg fortalte ham at han nettopp hadde tatt knekken på fire generasjoner kjellermestres anstrengelser. Du må respektere 100 år gammel konjakk, og gjerne bruke en time på å nyte et glass, sier Braastad.Og konjakk skal ikke bare nytes sakte. Den skal nytes alene også. Kaffe avec er nemlig heller ikke nødvendigvis av det gode:- Kaffen varmer opp munnen, og da drepes som sagt aromaen. Dessuten er kaffen litt sur, og det dreper aromaene i seksti år gammel konjakk.- Hva skjer dersom du tømmer konjakken oppi kaffen?- Neinei. Det er en skam!