LISTA: Stortingets kontrollkomité besluttet i forrige uke å be forsvarsminister Kristin Krohn Devold komme med en skriftlig redegjørelse og oppdatering av situasjonen. Kontrollkomiteen vil vurdere hva de vil gjøre videre i saken når de samles til møte igjen tirsdag.

— Det kan på sikt bli snakk om full høring i kontrollkomiteen, sier Engebretsen.

I den forbindelse er det Farsund kommune har oversendt dokumenter til kontrollkomiteen. Og i disse går det fram at kommunen ble forespeilet et krav på over 200 millioner kroner for overtakelse av Lista Flystasjon.

Etter en stunds forhandlinger, trakk kommunen seg ut, fordi det var alt for lang avstand til at det ville bli mulig å komme i havn, skriver Farsunds avis.

Foreløpig ønsker ikke Engebretsen å kommentere hva han mener om Forsvarets salg av Lista flystasjon til selskapet Lista Flypark i 2002. Salget av den 5000 mål store eiendommen foregikk uten budrunde, til tross for at flere interessenter kunne tenke seg å kjøpe. Selskapet Lista Lufthavn AS, med blant andre Gunnar Brøvig, Tharald Brøvig og Terje Mikalsen blant eierne, ville by opp mot ti millioner kroner for flyplassen. De fikk imidlertid aldri muligheten, fordi de ikke ble informert da Skifte Eiendom (Forsvarets eiendomsselskap) skulle selge.

Også Torrey Nørsett, som drev flyktningmottak på Lista, ønsket å kjøpe 100 mål med eiendomsmasse som han leide på flyplassen for 8,3 millioner kroner. Han fikk nei, fordi Forsvaret skulle selge hele området samlet, skrev Aftenposten i går. Lista Flypark mottok imidlertid netto 11 millioner kroner for å overta flyplassen.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold er blitt kraftig kritisert