ÅSERAL: — Forslaget om å avslå søknaden skyldes ganske enkelt at vi ikke har penger på budsjettet. Det søkes om 3,5 millioner kroner, men kommunen har ikke mulighet til å støtte enkeltprosjekter med mer enn rundt 800.000 kroner. Disse pengene har vi heller ikke, sier næringssjef i Åseral kommune, Øyvin Moltumyr.

Ljosland skisenter ønsker å utvide, blant annet med å bygge et nytt skitrekk på 700 meter, nye renntraseer, utvide varmestuen, samt investere i nytt snøkanonanlegg.

— Søker har tidligere fått tillatelse til å bygge, og jeg synes det virker som et flott anlegg. Søknaden foreslås avslått på grunn av manglende budsjettmessig dekning, ikke fordi det er et dårlig tiltak, sier Moltumyr som håper det vil bli mulig å realisere anlegget på sikt.

I innstillingen til næringsutvalget skriver Moltumyr blant annet at han tviler på at det vil være mulig å oppnå så høye driftsinntekter som budsjettet legger opp til. Årsaken er at anlegget i Eikerapen ligger tre mil lenger syd og nærmere Mandal, og fordi også dette anlegget har en fin bakke, kan det stenge for dagstrafikken av alpinister til Ljosland. Han peker også på at den planlagte veien fra Bortelid til Ljosland på sikt vil gi en stor kundegruppe lettere tilgang til Ljosland Skisenter.

— Fram til veien blir realisert, tror jeg det vil være vanskelig å få tilstrekkelig inntjening i anlegget på Ljosland, selv om bakken vil framstå som attraktiv, mener Moltumyr.

Søker og styreleder i Ljosland Skisenter, Oddmund Ljosland, sier han hadde håpet på en mer positiv saksbehandling.

— Men jeg håper og tror at politikerne vil fatte et positivt vedtak. Saken skal også til kommunestyret for behandling, sier Ljosland.

Anlegget vil koste 13,5 millioner. Skisenteret har en egenkapital på 3,6 millioner, og har fått tilsagn om lån på seks millioner fra Sparebanken Sør.

— Vi håper å få støtte på 3,5 millioner, både fra kommunen og via Innovasjon Norge. Jeg kan ikke se for meg at vi ikke kan få kommunal støtte til prosjektet, et tiltak som vil få stor betydning for reiselivssatsingen i Åseral. Kommunen kan ikke støtte enkelttiltak med mer enn 800.000, men spørsmålet er hvor kreativ en kan være, sier Ljosland.

Han legger til at dersom de ikke får beløpet de har søkt om, må de forsøke å finne alternative løsninger.

— Prosjektet er for viktig til å strande nå. Et alternativ kan være mer privat aksjekapital, et annet kan være å utsette deler av investeringen i første omgang, sier Oddmund Ljosland.

Næringsutvalget i Åseral skal behandle saken i kveld.

hanne.christine.boro@fedrelandsvennen.no